orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock
Globál

Egy teljes megye orosz kézre került, Ukrajna is elismerte az utolsó bástya elestét – Háborús híreink vasárnap

Portfolio
Vasárnap reggeli hírek szerint több városban is ellentámadásba lendületek át az ukránok, a korábban az oroszok által elfoglalt Melitopolt bombázták, illetve orosz területen, Belgorodban is rakéták csapódtak be. A vasárnapi nap legfontosabb híre, hogy az oroszok bejelentették, elfoglalták Liszicsanszk városát, ezzel teljesen orosz kézre került Luhanszk megye. Vasárnap este az ukrán vezérkar is elismerte Liszicsanszk elestét.

Osztrák külügyminiszter: nem az uniós szankciók felelősek az élelmezési válságért

Nem az uniós szankciók felelősek az észak-afrikai élelmezési válságért, hanem az ukrajnai orosz hadművelet – jelentette ki vasárnap Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter Kairóban.

Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter oldalán tartott sajtótájékoztatóján Schallenberg úgy vélekedett, hogy Egyiptomban és Észak-Afrikában az orosz narratíva vált uralkodóvá, mely szerint a Moszkva ellen elrendelt uniós büntetőintézkedések tehetők felelőssé a nehéz élelmezési helyzetért.

Mint mondta, ezt a hamis információt helyre kell igazítani.

Mert orosz rakéták rombolnak le ukrán magtárakat

– húzta alá az osztrák diplomácia vezetője. Közölte, hogy Oroszországot és Vlagyimir Putyin orosz elnököt terheli a felelősség, hogy az ukrán kikötőkből nem indulnak gabonaszállítmányok. Hozzátette, hogy a háború hullámai mindenkit elérnek, így Egyiptomot is, s szerinte Putyin politikájának következményei a növekvő energiaárak, a megszakadt ellátási láncolatok és az élelmiszerellátásban jelentkező gondok.

Schallenberg mindemellett az EU további támogatását helyzete kilátásba Egyiptomnak, amelyet fontos partnerként és „a térség stabilitásának horgonyaként” méltatott.

Sukri nem fűzött megjegyzést a Schallenberg által elmondottakhoz, mindössze annyit közölt, hogy Kairó igyekszik más módon úrrá lenni az élelmezési válságon.

Egyiptom gabonája mintegy 90 százalékát importálja, nagyrészt Ukrajnából. Az ukrajnai orosz hadművelet következtében kialakult hiány nyomán a gabona tonnánkénti ára megkétszereződött.

Schallenberg migrációs kérdésekről is beszélt. Mint mondta, Egyiptom ebben a kérdésben is fontos partner. Az ENSZ szerint jelenleg mintegy kilencmillió migráns és menekült tartózkodik az országban. Sukri hangsúlyozta, hogy Kairó mindent elkövet, hogy távol tartsa a migrációs válságot európai partnereitől. Ezzel összefüggésben rávilágított, hogy az egyiptomi parti őrség próbálja elejét venni annak, hogy migránsok bárkákon vágjanak neki a tengeri útnak Európába. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy egyre többen próbálkoznak az átkeléssel. Az egyiptomi tárcavezető hozzátette, gyakran olyan fiatal férfiakról, vagy fiúkról van szó, akiket a családjaik küldenek a jobb élet reményében Európába.

Schallenberget Gerhard Karner belügyminiszter is elkísérte kairói útján. Karner vasárnap találkozott egyiptomi hivatali partnerével és az illegális migráció és emberkereskedelem elleni országos koordinátorral, hogy megvitassa az illegális bevándorlást érintő kérdéseket.

(MTI)

Ausztrália további 100 millió dolláros katonai segítséget nyújt Ukrajnának

Ausztrália további száz millió dollár értékű katonai célú támogatást, valamint újabb 14 páncélozott csapatszállító járművet és húsz Bushmaster típusú páncélozott járművet biztosít Ukrajnának – jelentette be Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök vasárnap Kijevben, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatójukon.

A mai napon további 100 millió dolláros katonai-technikai segítségnyújtást jelentünk be Ukrajnának. Összesen már 390 millió dollárt különítettünk el. További 14 páncélozott szállítójárművet és 20 Bushmaster páncélozott járművet is biztosítunk. Így az általunk adott Bushmaster járművek száma összesen 60 lesz

– idézte az ausztrál politikust az Ukrinform hírügynökség.

Albanese hozzátette, hogy Ausztrália további katonai felszerelést, drónokat és egyéb katonai eszközöket is biztosít majd Ukrajna kérésének megfelelően.

Emellett további segítséget nyújtunk Ukrajna határmenti csapatainak felszerelésük, a kiberbiztonság színvonalának javítása és a határellenőrzés hatékonyabbá tétele érdekében

– ígérte az ausztrál miniszterelnök.

Az Ukrinform emlékeztetett arra, hogy Ausztrália június 19-én a katonai segítségnyújtás keretében átadta az első négy M113-as páncélozott szállítójárművet az ukrán fegyveres erőknek. Ezt követően még további tíz ilyen típusú járművet küldtek.

Az ausztrál politikus látogatást tett a Kijev környéki Bucsa, Hosztomel és Irpiny településeken is, ahol az ukrán hatóságok több tömegsírt, megkínzott és kivégzett civilek holttesteit találták meg, miután a terület felszabadult az orosz megszállás alól. Az ausztrál miniszterelnök leszögezte, hogy országa támogatja Ukrajnát, és kiáll a megszállók által elkövetett bűncselekmények igazságos büntetéséért.

(MTI)

A német kancellár szerint Putyin még hosszú ideig folytatni tudja a háborút

Vlagyimir Putyin orosz elnök még hosszú ideig képes lesz folytatni az ukrajnai háborút – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár a CBS amerikai hírcsatornának adott, vasárnap közzétett interjújában.

Tovább a cikkhez

Máris új célpontja van az orosz haderőnek, hevesen lőnek egy várost

Hat ember meghalt a Donyeck megyei Szlovjanszk városában, miután vasárnap orosz rakéta-sorozatvető rendszerek (MLRS) heves rakétatűz alá vették a települést – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Ukrajna is elismerte teljes Luhanszk megye orosz kézre kerülését

Az ukrán vezérkar vasárnap este bejelentette, csapataik arra kényszerültek, hogy visszavonuljanak Liszicsanszk városából, ezzel Luhanszk megye egésze orosz kézre került – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Így küzdene meg Németország az orosz gázszállítások esetleges kiesésével

Egy új illeték bevezetésével egyenlően, az összes fogyasztóra szétterítve kellene elosztani az orosz földgázszállítások csökkenése és esetleges teljes kiesése miatt keletkező költségeket Németországban – javasolja a szövetségi kormány hétvégi sajtójelentések szerint.

Tovább a cikkhez

Többek között az ukrajnai fegyverszállítások miatt kormányválság jöhet Olaszországban

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) feltételekhez köti a 2021 februárjában Mario Draghi vezetésével megalakult nemzeti egységkormány működésének folytatását a párt közlése szerint.

Tovább a cikkhez

A csehek képeznének ukrán katonákat?

Milos Zeman cseh államfő egyetért azzal, hogy Csehországnak továbbra is fegyverszállításokkal kell segítenie Ukrajnát, és azzal is, hogy a csehek bekapcsolódjanak az ukrán katonák kiképzésébe.

"Ha nem lenne az Ukrajna elleni orosz agresszió, akkor nem értenék ezzel egyet, most azonban más a helyzet" - jelentette ki Milos Zeman vasárnap a CNN Prima News kereskedelmi hírtelevízió vitaműsorában az ukrán katonák cseh kiképzésével kapcsolatban.    

Jana Cernochová cseh védelmi miniszter a héten közölte, hogy ebben a témában intenzív tárgyalások folynak a felek között. Szerinte jelenleg mérlegelés tárgya, hogy konkrétan milyen kiképzésről legyen szó.    

Milos Zeman megerősítette, hogy támogatja az Oroszország elleni összes büntetőintézkedést, holott korábban ellenezte azokat. A cseh elnök szerint nemcsak az ő személyes véleménye, hanem az egész Nyugaté megváltozott ebben a kérdésben. Emlékeztetett: a NATO egy 2010-es dokumentumában stratégiai partnernek nevezte Oroszországot. "Most mindenkinek megváltozott a véleménye. Tehát igen, most egyetértenék mind a további fegyverszállításokkal, mind az ukrán katonák kiképzésével" - tette hozzá.    

A gazdasági szankciókról a cseh államfő úgy vélte, hogy Oroszországot legnagyobb mértékben a nemzetközi bankrendszerből (SWIFT) való kizárás érinti. Az orosz politikusok nyugati utazásait érintő korlátozások viszont Milos Zeman szerint "komikusak", mert nincs semmiféle hatásuk a gazdaságra, s csak a lakosság hangulatára lehetnek hatással.    

Milos Zeman úgy véli, hogy az orosz-ukrán háború elhúzódására kell számítani, s mindkét oldalon számolni kell az áldozatok számának növekedésével. Mérlegelését szomorúnak, de racionálisnak nevezte.

A német és ír külügyminiszter kiakadt a britek egyoldalú lépésén

A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről kötött megállapodás jogilag és politikailag egyaránt igazolhatatlan megsértése az egyezményhez csatolt észak-írországi protokoll egyoldalú brit módosítása - írta vasárnap megjelent közös cikkében a német és az ír külügyminiszter.

Tovább a cikkhez

Mintegy 800 ezer ukrán vesztette el az otthonát

Mintegy 800 ezer ukrán vesztette el az otthonát az Oroszország által Ukrajna ellen február 24-én indított háború miatt - jelentette ki Olena Suljak ukrán parlamenti képviselő, a törvényhozás közigazgatási bizottságának alelnöke vasárnap, akinek szavait kulturális minisztériumhoz tartozó Stratégiai Kommunikációs és Információbiztonsági Központ idézte Facebook-oldalán.

Tovább a cikkhez

Megszólalt a pápa

A világnak békére van szüksége, az ukrajnai válság megoldása a politikai vezetők bölcsességét teszi próbára - jelentette ki Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap délben mondott beszédében.

A katolikus egyházfő hangoztatta, továbbra is imádkozik, hogy béke legyen Ukrajnában és a világ egészében.    

Arra kérte a politikai élet és a nemzetközi szervezetek vezetőit, lépjenek fel azokkal az irányzatokkal szemben, melyek a konfliktust és a szembenállást erősítik.    

"A világnak békére van szüksége, de

nem olyan békére, amely fegyverkezési egyensúlyon alapszik, a kölcsönös félelemre épül: ez így nem jó, így visszalépünk hetven évet a történelemben

- mondta Ferenc pápa.    

Kifejtette: "az ukrajnai válságnak kihívásnak kellett volna lennie, és ha van hozzá akarat, még az lehet a bölcs államférfiak számára, akik párbeszéddel jobb jövőt tudnak építeni az új generációknak".    

"Isten segítségével ez mindig lehetséges, de a politikai, gazdasági és katona stratégiákról át kell térni egy globális béketervre. Az egymással háborúzó hatalmak között megosztott világ helyett az egymást tisztelő népek és civilizációk összetartó világára van szükség" - mondta Ferenc pápa.    

Az apostoli palotának a Szent Péter térre néző ablakából, szokás szerint vasárnap délben elhangzott pápai beszédet csaknem tizenötezren követték a Vatikán közlése szerint. A téren álló hívők és turisták esernyőkkel és kalapokkal igyekeztek védekezni a hőséggel szemben, sokan a tér oszlopcsarnokában kerestek menedéket.    

Vasárnap délelőtt Ferenc pápa az olasz fővárosban élő kongói közösségnek mutatott be misét a Szent Péter-bazilikában. Korábbi tervek szerint a pápa most indult volna az afrikai országba, utazását azonban térdfájdalma miatt lemondta. (MTI)

Újabb ötlet az európai gázválság réme miatt: osszák szét a tagállamok a földgázt!

Igazságosan kell elosztani az Európai Unióba (EU) érkező földgázt a tagországok között, az orosz gázszállítások korlátozása miatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kell tartani júliusban Manfred Weber szerint.

Tovább a cikkhez

Liszicsanszk tényleg az oroszoké lehet

Az orosz hadsereg megvetette a lábát a Donyec-medencei Liszicsanszk városban - ismerték el vasárnap ukrán hivatalos források. Már az előző nap az ukrán elnök egyik tanácsadója elismerte, hogy elveszíthetik utolsó jelentős bástyájukat a stratégiai jelentőségű Luhanszk régióban.

Tovább a cikkhez

Javában zajlik a háború, de már elkészült az ukrán újjáépítési terv

Hétfőn a svájci Luganoban mutathatják be azt az átfogó tervet, mely Ukrajna háború utáni újjáépítését szolgálja majd – írja a Blooomberg. A teljes talpra álláshoz több százmilliárd euróra lesz szüksége az országnak, hiszen a lebombázott városokba újra életet kell lehelni, be kell indítani a gazdaságot és hazacsábítani az elmenekült több millió embert.

Tovább a cikkhez

Egészen elképesztő olajárat mondott be a JP Morgan – Tényleg ezzel vághatnak vissza az oroszok?

Rakétaként lőhet ki az olajár, akár a 380 dolláros hordónkénti jegyzést is elérheti, ha a nyugati szankciókra válaszul Oroszország visszafogja termelését – írja a Bloomberg a JP Morgan előrejelzése alapján.

Tovább a cikkhez

Melitupolnál vágnak vissza az ukránok

Több mint harminc rakéta csapódott be Melitupolban az orosz katonai bázison – mondta az elfoglalt ukrán város egykori polgármestere.

Tovább a cikkhez

Válaszcsapás az ukránoktól: Belgorodot bombázták Oroszországban

Legalább három ember meghalt és tucatnyi lakóház megsérült, amikor az oroszországi Belgorod városát érte támadás vasárnap reggel – írja a Reuters a város polgármesterére hivatkozva. A háború kezdte óta nem ez az első alkalom, hogy ukránok orosz területeket támadnak, Belgorod is kapott már találatokat.

Tovább a cikkhez

Meglepő helyre vezetett Putyin első külföldi útja a háború kitörése óta – Miért fontos Moszkvának a világ egyik legszegényebb országa?

Tádzsikisztán a legszegényebb volt szovjet tagköztársaság, és a világon is a 20. hely környékén található a legszegényebb országok rangsorában. Az ország még ma is belső és külső konfliktusoktól terhelt, nem beszélve arról, hogy délről teljes egészében Afganisztán határolja, ami folyamatos fenyegetést jelent számára. Bár már több mint három évtizede függetlenedett Moszkvától, gazdaságilag és biztonságát illetően még mindig nagyban Oroszországra támaszkodik, elnöke Putyin egyik leghűbb szövetségese, és jelentősen függ a főleg Oroszországban dolgozó vendégmunkások hazautalásaitól. Az ukrajnai háború és a Moszkvára kivetett szankciók ezért hatalmas mértékben érintik az országot is, azonban az autoriter rendszernek és az erős orosz politikai, kulturális és médiabefolyásnak köszönhetően aligha valószínű, hogy a lakosság Putyinban vagy a vele szövetséges elnökben találná meg a bajok okozóját.

Tovább a cikkhez

Légvédelmi "szuperfegyvert" és rengeteg muníciót kapnak az ukránok Amerikától - Háborús híreink szombaton

Pénteken orosz rakéta csapódott be egy kilencemeletes lakóépületbe a fekete-tengeri kikötőváros, Odessza közelében, a támadásban 20-an elhunytak, köztük gyerekek. Az éjjel folytatódtak a támadások a Fekete.tenger partjain: Mikolajiv városában az éjjel is szóltak a szirénák, a városban erőteljes robbanásokra figyelmezetettt a polgármester. Háborús híreinket szombaton ebben a cikkünkben foglaljuk össze.

Tovább a cikkhez
hurrikán árvíz víz florida
Jó hír az autósoknak, olcsóbb lett a tankolás
himars rakéta sorozatvető m142
croatia horvatorszag patriút
elektromos autó

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
ukrán atomerőmű atom atomenergia