gabona
Globál

Megmagyarázta az egyiptomiaknak az osztrák külügyminiszter a gabonahiány valódi okát

Portfolio
Nem az uniós szankciók felelősek az észak-afrikai élelmezési válságért, hanem az ukrajnai orosz hadművelet - jelentette ki vasárnap Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter Kairóban.

Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter oldalán tartott sajtótájékoztatóján Schallenberg úgy vélekedett, hogy Egyiptomban és Észak-Afrikában az orosz narratíva vált uralkodóvá, mely szerint a Moszkva ellen elrendelt uniós büntetőintézkedések tehetők felelőssé a nehéz élelmezési helyzetért.

Mint mondta, ezt a hamis információt helyre kell igazítani.

Mert orosz rakéták rombolnak le ukrán magtárakat

- húzta alá az osztrák diplomácia vezetője. Közölte, hogy

Oroszországot és Vlagyimir Putyin orosz elnököt terheli a felelősség, hogy az ukrán kikötőkből nem indulnak gabonaszállítmányok.

Hozzátette, hogy a háború hullámai mindenkit elérnek, így Egyiptomot is, és szerinte Putyin politikájának következményei a növekvő energiaárak, a megszakadt ellátási láncolatok és az élelmiszerellátásban jelentkező gondok. Schallenberg mindemellett az EU további támogatását helyzete kilátásba Egyiptomnak, amelyet fontos partnerként és "a térség stabilitásának horgonyaként" méltatott.

Sukri nem fűzött megjegyzést a Schallenberg által elmondottakhoz, mindössze annyit közölt, hogy Kairó igyekszik más módon úrrá lenni az élelmezési válságon. Egyiptom gabonája mintegy 90 százalékát importálja, nagyrészt Ukrajnából. Az ukrajnai orosz hadművelet következtében kialakult hiány nyomán a gabona tonnánkénti ára megkétszereződött.

Schallenberg migrációs kérdésekről is beszélt. Mint mondta, Egyiptom ebben a kérdésben is fontos partner. Az ENSZ szerint jelenleg mintegy kilencmillió migráns és menekült tartózkodik az országban. Sukri hangsúlyozta, hogy Kairó mindent elkövet, hogy távol tartsa a migrációs válságot európai partnereitől. Ezzel összefüggésben rávilágított, hogy az egyiptomi parti őrség próbálja elejét venni annak, hogy migránsok bárkákon vágjanak neki a tengeri útnak Európába. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy egyre többen próbálkoznak az átkeléssel. Az egyiptomi tárcavezető hozzátette, gyakran olyan fiatal férfiakról, vagy fiúkról van szó, akiket a családjaik küldenek a jobb élet reményében Európába.

Schallenberget Gerhard Karner belügyminiszter is elkísérte kairói útján. Karner vasárnap találkozott egyiptomi hivatali partnerével és az illegális migráció és emberkereskedelem elleni országos koordinátorral, hogy megvitassa az illegális bevándorlást érintő kérdéseket.

Címlapkép forrása: Getty Images

buli
usa kina
Mol Dunai Finomító Dufi kőolajvezeték barátság-vezeték friendship
donald trump
fakitermelés erdő
karácsony gergely property market reloaded konferencia

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
usa kina