eu zaszlo szakadt
Globál

Figyelmeztettek: Európa történelmi hibát követhet el

MTI
Az Európai Unió (EU) nyugat-balkáni térségre kiterjedő bővítésének fontosságát hangsúlyozta Borut Pahor szlovén és Ilir Meta albán elnök kedden Ljubljanában.

A találkozót követő sajtótájékoztatón Pahor óva intett egy olyan újonnan létrejövő "homályos politikai közösség" elképzelésétől, amely nem integrálná a Nyugat-Balkánt az EU-ba.

Kiemelte, a közelmúltban több nyugat-balkáni vezetővel is beszélt, és mindannyiukat nagyon aggasztja ez a néhány nyugat-európai ország vezetőjétől származó ötlet.

Attól tartanak, hogy idővel a bővítési elképzeléseket felváltja egy olyan politikai közösség gondolata, amely a régiót nem az unió részének tekinti, hanem egy szélesebb politikai közösség részének, amely nem integrálódna teljesen az EU-ba - magyarázta Pahor.

A többi nyugat-balkáni vezetőhöz hasonlóan Meta is azt az álláspontot képviselte, hogy az EU-nak nem szabad ezen az úton haladnia, mert történelmi hibát követne el.

Az albán elnök megköszönte Szlovéniának és Pahornak, hogy támogatta Tiranát az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdésére tett erőfeszítéseiben. A két államfő egyetértett abban, hogy a nyugat-balkáni országoknak továbbra is mindent meg kell tenniük a csatlakozás érdekében, ki kell tartaniuk a reformok mellett, és jó eredményeket kell felmutatniuk.

Az EU-tagságnak továbbra is meg kell maradnia hajtóerőnek Albánia társadalma számára - mondta Meta, hozzátéve, hogy ez nem csak a demokrácia, a jogállamiság, a gazdaság és az életszínvonal, hanem a régió és Európa stabilitása és békéje szempontjából is létfontosságú.

Eközben az EU-nak jobban meg kell értenie a Nyugat-Balkán fontosságát az unióra és egész Európára nézve

- mutatott rá Meta.

Ezért támogattuk Brüsszel azon döntését, hogy megadja Ukrajnának és Moldovának a tagjelölt státuszt. Kulcsfontosságú annak jelzése, hogy a bővítési folyamat folytatódik - mondta az albán elnök.

Két évtizeddel azután, hogy az EU-tagságot ígért a nyugat-balkáni országoknak, a folyamat megtorpant. Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak megkezdését Görögország és Bulgária akadályozza az Észak-Macedóniával fennálló kétoldalú kérdések miatt, az EU pedig ragaszkodik ahhoz, hogy a két országot együtt kezelje.

Meta reményének adott hangot, hogy a Brdo-Brijuni-folyamat következő, szeptember 12-re tervezett szlovéniai csúcstalálkozója új lendületet ad a bővítési folyamatnak és a nyugat-balkáni országok erőfeszítéseinek.

Címlapkép forrása: Getty Images

finnország helszinki_getty_stock
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock
bull bear tőzsde
Simon Stiell ENSZ klimavedelem

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
tank tank ukrajna