FONTOS Megeszi az infláció a magyar nyugdíjakat, rendkívüli javaslattal állt elő a szakértő
koronavírus
Globál

Kiderült, hogy a magyar koronavírus-áldozatok közül pontosan hányan kaptak egy, kettő, vagy három oltást

Portfolio
2021-ben az elhunytak egynegyede kapott legalább egy oltást - derül ki az NNK Átlátszónak küldött adataiból. Az elhunytaknak viszont mindössze 2,5%-a rendelkezett három oltással.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ elhunytak adatait összesítő adatbázisában az oltási kórtörténet pedig részletes információkat is tartalmaz, mint az elhunyt kapott oltásainak száma (amennyiben oltott volt) és az oltóanyagok típusa.

Az átlátszó.hu több adatigénylést is benyújtott az NNK-hoz, amely végül kiadta az elhunytak azon táblázatát, amely 2021. február 1. és 2022. január 31. között az egyes napokra és településekre lebontva tartalmazta az elhunytak számát, illetve egy másik adatbázist, amelyből a lap kiszámolta, hogy 2021-ben az NNK által validált elhunytak száma 28 153 fő, ami a központi kommunikáció által közzétett összesített számoknál 1496 fővel kevesebb.

Az oltási arányt is kizámolták: a 28 153 főből 3027 fő volt egyszer, 3783 fő volt kétszer, 698 fő volt háromszor is oltva, vagyis a 2021-ben koronavírusban elhunytak egynegyede legalább egyszer be volt oltva a fertőzés ellen.

Ezzel kapcsolatban két fontos megjegyzést is kell tenni:  nem tudjuk, hogy mikor kapták meg az elhunytak az oltásokat, és azt sem, hogy mikor veszítették pontosan az életüket - hívja fel a figyelmet a lap. Ennek a két dátumnak a különbsége ugyanis kimutathatóvá tenné az oltás hatékonyságát, a fertőzés elleni védelem időtartamát. 

2021. augusztus 4-én kezdődött el a harmadik oltásra irányuló oltási akció is, november végéig 98 százalékuk nyugati oltóanyagot kért, az év végéig összesen 3,18 millió fő élt az emlékeztető oltás lehetőségével. Ezalatt az öt hónap alatt mindössze 698 fő veszítette életét három oltás után - írja a lap.

Ebből lehet következtetni ugyan az oltások védelmének tartósságára, de a kor (november 30-ig a harmadik oltottak 43,22 százaléka 60 évnél idősebb volt) és az immunrendszer védekezését csökkentő alapbetegségek is közrejátszhatnak abban, hogy három oltás után is volt, aki elhunyt a fertőzés következtében.

Adatigénylésükben kérték az NNK-tól, hogy a kapott oltások száma mellett az oltóanyag típusát is tüntessék fel. Ezt az adatot az NNK ebben a táblázatban nem adta oda az átlátszó munkatársainak, ugyanis „az egyes érintett beazonosítható személyek oltottsági adatai különleges személyes adatnak minősülnek, így közérdekű adatigénylés teljesítése útján nem hozhatók nyilvánosságra”.

Címlapkép: Getty Images

új lakások
fehér ház amerika elnök fehérház
vlagyimir putyin
aszály
orvos kórház magán egészségügy

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
fehér ház amerika elnök fehérház