ukrajna háború orosz-ukrán
Globál

Lakónegyedet bombáztak az oroszok, civilek haltak meg a támadásban

Portfolio
Az orosz erők kedden csapást mértek egy piacra és egy lakónegyedre a kelet-ukrajnai Szlovjanszk városában, tisztségviselők szerint legalább két ember meghalt, hét pedig megsebesült. A Reuters helyszíni tudósítója füstöt látott felszállni a piac egyik autóalkatrész-boltjából, és a lángok elborították a piaci bódék sorait, miközben a tűzoltók megpróbálták eloltani a tüzet.

Nem volt azonnal világos, hogy milyen lőszereket használtak a Donyeck megyei frontváros elleni támadás során, vagy hogy hányan voltak a piacon, amikor a támadás érte.

"Az oroszok ismét szándékosan olyan területeket vesznek célba, ahol civilek gyülekeznek" - írta Pavlo Kiriljenko donyecki területi kormányzó egy Facebook-bejegyzésben, amelyben részletezte a keddi csapások áldozatainak számát.

Ez puszta terrorizmus".

A város polgármestere korábban azt mondta, hogy a várost tömeges lövések érték. Mindkét tisztségviselő evakuálásra szólította fel a lakosokat, miután Oroszország az elmúlt napokban több rakétasorozatot lőtt ki a városra. "A legfontosabb most az, hogy életeket mentsünk" - mondta Kiriljenko.

Oroszország tagadja, hogy szándékosan támadna civileket, mióta február 24-én megszállta Ukrajnát. Ukrajna szerint Oroszország pontatlan, szovjet korabeli rakétákat használ katonai és kritikus infrastruktúrát célzó csapásokhoz, amelyekben sok civil meghalt. Kedden volt a nyolcadik évfordulója annak, hogy Ukrajna visszafoglalta Szlovjanszkot az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság orosz közvetítő erőitől.

Oroszország szinte teljes ellenőrzést szerzett a szomszédos Luhanszk régió felett, és figyelmét Szlovjanszk felé fordítja, amely kapu a Donyecki régió többi részének elfoglalásához.

Oleksandr Motuzjanik katonai szóvivő egy tájékoztatón elmondta, hogy az orosz erők a luhanszki és a donyecki régióra összpontosítják erőfeszítéseiket, és a tüzérség a teljes frontvonal mentén tüzel. Elmondta, hogy az ukrán hadsereg megpróbálja megakadályozni, hogy Oroszország megteremtse a feltételeket egy Szlovjanszk elleni támadás megindításához.

A város egyik lakónegyedében több ház megrongálódott, és a tűzoltók a lángokkal küzdenek egy égő házban, ahová kedden délután csapódott be egy rakéta. A mentők közölték, hogy legalább két embert kórházba szállítottak a találat következtében.

Az 53 éves, véres Jurij Sherbako, a Reutersnek elmondta, hogy éppen egy tető javításában tartott szünetet, amikor találat érte.

Beugrottam a két épület közé, hogy túléljem"

- mondta, két melléképületre mutatva, amelyek nagyrészt megsemmisültek, és még mindig parázslanak.

(Reuters)

Címlapkép: Getty Images

Mol Dunai Finomító Dufi kőolajvezeték barátság-vezeték friendship
Péntektől drágábban tankolhatunk
Caj beszed Tajvan
iskola gyerekek
GettyImages-1357214869
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
pzh2000 445