caesar spg
Globál

Egészen hihetetlen történetet terjesztenek az oroszok az egyik nyugati csodafegyverről

Portfolio
Egészen elképesztő, nehezen hihető, mindenesetre érdekes és kreatív történetet terjesztenek az oroszok a Franciaország által adományozott CAESAR önjáró lövegről. Azt állítják orosz és donbaszi médiaforrások, hogy darabonként 120 ezer dollárért eladtak nekik ukrán katonák két darab 155 milliméteres löveget azok modern, tűzvezérlő rendszereivel együtt, az oroszok pedig már haza is vitték, szét is szedték őket az Uralvagonzavod üzemeiben. Bár a sztori valószínűleg nem igaz, a háttérben egy valós kockázat húzódik meg.

A Bulgarian Military nevű bolgár haditechnikai portál tényként ír francia és donbaszi források alapján arról, hogy az oroszok megszereztek és szétszedtek két darab CAESAR 155 milliméteres önjáró tüzérségi löveget. Azt állítják, hogy korrupt ukrán katonák darabonként 120 ezer dollárért adtak el az orosz haderő tagjainak két darabot a kifejezetten modern eszközökből, melyet az oroszok az Uralvagonzavod üzemeibe szállítottak, majd szétszedtek.

A sztori forrása egy francia ügyvéd és politikus, Régis de Castelnau, aki „az FSzB” híradására hivatkozva (link, bizonyíték nélkül) azt állította Twitteren, hogy „Macron adományát” megszerezték az oroszok: két CAESAR-t szállítottak az Uralvagonzavod üzemeibe, hogy szétszedjék, tanulmányozzák azokat. Az Uralvagonzavod Telegram-csatornáján megköszönte az „adományt,” de ők sem mutattak be semmilyen bizonyítékot az eszközökről. Majd hozzátették: saját fejlesztésű 2Sz19 Mszta lövegük amúgy sokkal jobb.

A Bulgarian Military „donbaszi forrásai” egy Donbas Insider nevű (orosz szakadár) lap, akik egy Rybar nevű „jól informált” riporter Telegram-csatornájára hivatkozva írnak a 120 ezer dolláros árról és arról, hogy egy „összeköttetőn keresztül” történt meg az állítólagos tranzakció. Rybar sem mutat be semmilyen fotós, videós, hangfelvételes bizonyítékot.

Ezek alapján tehát az orosz sztori a CAESAR-ok birtokbavételéről nagy valószínűséggel kacsa, ami már csak azért is valószínű, mert egy ilyen jellegű sikerről biztosan lennének képek, felvételek.

Az oroszok nagyon szeretnek álhíreket terjeszteni a CAESAR-okról; nemrég bejelentették egy francia tüzérségi löveg megsemmisítését, majd egy 2Sz7 Pion kilövéséről mellékeltek videót.

A CAESAR-ok azért érzékeny téma Oroszországban, mivel ezek az eszközök az egyik legmodernebb tüzérségi rendszer nem csupán Ukrajnában, hanem az egész világon. Komplex, számítógépes tűzvezető rendszerüknek köszönhetően nagyon pontosak, lőtávolságuk pedig még „sima” lövedékkel is meghaladja a 40 kilométert. Ezen kívül nagyon gyorsan tudják magukat tüzelőállásba hozni és pozíciót változtatni az első lövések leadása után.

Függetlenül attól, hogy az oroszok kamuhíreket terjesztenek a CAESAR-okról, a korszerű, nyugati eszközök működőképes állapotban való elfoglalása orosz részről valódi kockázat, erről itt írtunk:

Francia Caesar SPG a Közel-Keleten. A kép illusztráció. Címlapkép forrása: Wikimedia Commons

buli
usa kina
Mol Dunai Finomító Dufi kőolajvezeték barátság-vezeték friendship
donald trump
fakitermelés erdő
karácsony gergely property market reloaded konferencia

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
usa kina