Előfizetői tartalom

Sikerült megtörni Boris Johnsont - Ez állhatott a drámai döntés hátterében

Portfolio
Hosszas huzavona után a mai nap folyamán Boris Johnson bejelentette, hogy távozik a Konzervatív Párt éléről és a miniszterelnöki tisztségből is. A napokban már több mint 30 kormánytag és számos konzervatív képviselő nyíltan fellázadt Johnson ellen. Johnson egészségügyi és pénzügyminisztere kedden mondott le, a szerdai parlamenti kérdések során pedig egyes konzervatívok nehezen tudtak nem nevetni, mások kigúnyolták őt. Még egykori támogatói is azt mondták, hogy a jelenlegi válság csak a lemondásával érhet véget. Szerdán néhány miniszter azért járt a Downing Streeten, hogy közöljék a kormányfővel, hogy távoznia kell. Ez most meg is történt, Johnson azonban az új pártelnök-miniszterelnök megválasztásáig pozícióban marad. Kérdés azonban, hogy egy új kormányfő mennyire tudja helyrehozni a toryk nimbuszát, amelyet nagy részben éppen a Johnson körül kirobbant botrányok tépáztak meg.

Botrányok sorozata

A miniszterelnök bukását egyértelműen előmozdították a kormánypárt berkein belül kirobbant botrányok. A legutóbbi ezek közül Christopher Pincher konzervatív képviselő miatt tört ki, akit Johnson februárban nevezett ki frakcióvezető-helyettesnek. A múlt héten azonban Pinchert felfüggesztették a pártból, miután elismerte, hogy egy éjszakai szórakozás során részegen fogdosott és molesztált más politikusokat. Később kiderült, hogy Pincher ellen korábban is felmerültek szexuális zaklatással kapcsolatos vádak. Johnson hivatala kezdetben azt mondta, hogy a miniszterelnöknek nem volt tudomása a Pincherrel szembeni korábbi vádakról, de erről gyorsan kiderült, hogy nem igaz.

Szintén nagy pofont adott Johnson kabinetjének az úgynevezett „Partygate-botrány”. Világossá vált ugyanis, hogy a koronavírus-járvány idején – amikor a briteknek kifejezetten szigorú járványügyi intézkedéseket kellett betartaniuk – a Downing Streeten rendszeresen tartottak bulikat, amelyről a kormányfő nemcsak tudott, de bizonyos esetekben részt is vett rajtuk.

A kabinet tehát a saját maga által elrendelt szabályokat hágta át.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés