Előfizetői tartalom

Új gazdasági együttműködés robbanhat be a Közel-Keleten - Nem várt helyről jöhet a gázválság megoldása?

A világ elsősorban az orosz-ukrán konfliktus szemüvegén keresztül figyeli manapság a Közel-Kelet eseményeit: az összeomló libanoni gazdaság, a káoszba fulladó Irak, az Izraellel egyre jobb kapcsolatokat ápoló Öböl-menti országok, vagy az amerikai, orosz, esetleg francia elnökök regionális tevékenységei. Ezek mellett azonban egyre fontosabbak a régión belüli országok közötti együttműködések, amelyeknek messze túlmutatnak a Közel-Keleten, elsősorban a fölgázellátás miatt erősen érintik Európát is. Ezeknek a kulcsfontosságú gazdasági együttműködéseknek kiemelt központja lehet Egyiptom.

A közel-keleti új regionális együttműködések elsősorban Egyiptom körül csoportosulnak. Egyiptom egy gazdasági válság közepén van, amelyet az ukrajnai orosz invázió miatt magas infláció és élelmiszerhiány jellemez. Az ország júniusban 500 millió dollár hitelt kapott a Világbanktól az élelmiszerbiztonságának garantálása végett.

A krízisek sora által sújtott Egyiptom már tavasszal bejelentette, hogy tíz, eddig állami tulajdonban lévő jelentős vállalat tőzsdére fog kerülni az idei évben. A kormány célja ezzel, hogy külföldi befektetőket és tőkét vonzzon be a gazdaságba.

Az Öböl-menti államok az utóbbi időben jelentős érdeklődést mutattak egyiptomi cégek iránt:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés