Portfolio signature

Új gazdasági együttműködés robbanhat be a Közel-Keleten - Nem várt helyről jöhet a gázválság megoldása?

Kerekes Miklós
A világ elsősorban az orosz-ukrán konfliktus szemüvegén keresztül figyeli manapság a Közel-Kelet eseményeit: az összeomló libanoni gazdaság, a káoszba fulladó Irak, az Izraellel egyre jobb kapcsolatokat ápoló Öböl-menti országok, vagy az amerikai, orosz, esetleg francia elnökök regionális tevékenységei. Ezek mellett azonban egyre fontosabbak a régión belüli országok közötti együttműködések, amelyeknek messze túlmutatnak a Közel-Keleten, elsősorban a fölgázellátás miatt erősen érintik Európát is. Ezeknek a kulcsfontosságú gazdasági együttműködéseknek kiemelt központja lehet Egyiptom.

A közel-keleti új regionális együttműködések elsősorban Egyiptom körül csoportosulnak. Egyiptom egy gazdasági válság közepén van, amelyet az ukrajnai orosz invázió miatt magas infláció és élelmiszerhiány jellemez. Az ország júniusban 500 millió dollár hitelt kapott a Világbanktól az élelmiszerbiztonságának garantálása végett.

A krízisek sora által sújtott Egyiptom már tavasszal bejelentette, hogy tíz, eddig állami tulajdonban lévő jelentős vállalat tőzsdére fog kerülni az idei évben. A kormány célja ezzel, hogy külföldi befektetőket és tőkét vonzzon be a gazdaságba.

Az Öböl-menti államok az utóbbi időben jelentős érdeklődést mutattak egyiptomi cégek iránt:

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések