Előfizetői tartalom

Újabb levelet kapott a magyar kormány Brüsszeltől

Portfolio
Az Európai Bizottság szerdai ülésén úgy döntött, hogy újabb levelet küld a magyar kormánynak az elvárásairól és a tervezett lépéseiről a jogállamisági feltételek vonatkozásában. Varga Judit igazságügyi miniszternek egy hónapja van a válaszadásra – írja a Népszava. Mindez kedvezőtlen fordulatnak értékelhető Brüsszel irányából, mert az elmúlt hetek magyar kormányzati erőfeszítései mind abba az irányba mutattak, hogy lehetőleg menetközben, minél hamarabb le tudja zárni a jogállamisági eljárást a Bizottsággal (el tudja kerülni ennek a levélnek a brüsszeli feladását) és ezért is születtek sorozatban a nyilvánosság felé is kommunikált felajánlások. A jelek szerint azonban ezek egyrészt túl későn érkeztek, hogy érdemben foglalkozni tudjon velük a Bizottság, másrészt akár a tartalmuk is kevés lehet.

Amennyiben nem sikerül megegyeznie Brüsszelnek és Budapestnek, a folyamat végén Magyarország nagy mértékben veszíthet az uniós támogatásokból. A végső döntést ennek kapcsán az uniós országok pénzügyminisztereinek tanácsa hozza meg minősített többségi eljárás keretein belül. Az EU áprilisban indított eljárást Magyarországgal szemben, amiért álláspontja szerint...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés