Előfizetői tartalom

Dühös tömegek tombolnak, tankok gurulnak az utcákon – Most aztán tényleg elszabadultak az indulatok Kínában?

Szinte egyik pillanatról a másikra bedőlt Kínában négy közepes méretű pénzintézet, befagyasztva körülbelül 100 ezer ügyfél folyószámla-vagyonát és megtakarításait. Hetekig nem is lehetett tudni, hogy mekkora a baj, mert a bankok azzal hitegették az ügyfeleket, hogy csak „szoftverhiba” történt. A hatóságok lassú fellépése és a bankok hazudozása miatt több ezres létszámú tüntetések zajlanak Honan és Anhuj tartományokban, ami nemhogy ritka jelenség Kínában, de már a hatóságokkal is összecsaptak, és bankfiókokat foglaltak el a tüntetők. Néhány napja már utcákon guruló tankokról is kerültek fel felvételek az internete, ezek alapján viszont még igencsak korai Tienanmen tér 2.0-tól tartani. Mindenesetre Hszi Csin-ping elnök számára biztosan kellemetlen időpontban jött a mostani krízis.

Régóta nem látott indulatok Nem gyakran látni a Kínai Népköztársaság anyaországának területéről (vagyis pl. nem Hongkong) olyan felvételeket, melyeken ezres nagyságú tömegek tüntetnek, esetleg épületeket szállnak meg. Jellemző, hogy a hatóságok bármilyen közelégedetlenségből fakadó megmozdulást csírájában fojtanak el, a szervezőket pedig rövid időn belül szigorú...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés