Előfizetői tartalom

Stratégiai fontosságú szigetek cserélhetnek gazdát a Közel-Keleten

Izrael jóváhagyta az egyiptomi Vörös-tengeri szigetek, Tiran és Szanafír, Szaúd-Arábiának történő átadásáról szóló megállapodást, a szaúdi királyság pedig engedélyezné cserébe az izraeli járatoknak, hogy a szaúdi légteret használják. Nézzük, mi adja a két sziget stratégiai és történelmi fontosságát, illetve vizsgáljuk meg azt is, hogy kerültek olyan jogi helyzetbe, hogy három ország is érintett legyen a velük kapcsolatos területi igényekben.

Joe Biden amerikai elnök július 13-16 közötti közel-keleti látogatása során számos fontos fejlemény történt. Ezek jelentős részben az Iránnal egyaránt ellenséges Izraelhez és Szaúd-Arábiához kötődtek. A két ország viszonyának a normalizálódásához számos lépésre van szükség, ezekről részletesen írtunk az alábbi elemzésünkben: Kapcsolódó cikkünk 2022. 07....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés