GettyImages-1161852988
Globál

Brutális a feszültség, Kína rakétákkal lövöldözik - Pénteki híreink a tajvani krízisről

Portfolio
Nancy Pelosi tajvani látogatása kapcsán Kína nemcsak szóbeli fenyegetéseket tett, hanem már a tegnapi nap is jelentős csapatokat vont össze Tajvannal szembeni szárazföldi területein. A mai napon hivatalosan is hadgyakorlatba kezdtek a kínai csapatok, melyek keretében már rakétákat is lőttek ki tajvani vizekre, valamint drónokkal és egyéb harci repülőkkel is behatoltak a tajvani légvédelmi azonosítási zónájába. Az amerikai flotta egy része a közelben tartózkodik és a tajvani csapatok is készültségben vannak.

Az Egyesült Államok begurult, bekérette Kína washingtoni nagykövetét

Az Egyesült Államok bekérette Kína washingtoni nagykövetét a Tajvan miatt kialakult diplomáciai vitában - közölte pénteken az amerikai kormány nemzetbiztonsági kérdésekben illetékes szóvivője.

Tovább a cikkhez

Folyamatosan nyomulnak Tajvan felé a kínai hajók és repülők - Tajvan pontos számokat közölt

A Tajvan körül csütörtök óta tartó kínai hadgyakorlat keretében a mai nap is számos katonai műveletet hajtottak végre a kínai erők, ezekel kapcsolatos számokat közöltek most a tajvani hatóságok.

Tovább a cikkhez

Zúgnak a rakéták, záporoznak a szankciók, de van valami, amihez még Kína sem mer hozzányúlni

Nancy Pelosi amerikai házelnök nagy felháborodást kiváltó tajvani útjára válaszul Kína az utóbbi napokban több területen is szankcionálta Tajvan exportját és importját. Egy fontos kivétel azonban akadt, a félvezetők importja. Ennek oka, hogy Peking erősen támaszkodik a sziget chipgyártására, a létfontosságú chipek bojkottja pedig beláthatatlan következményekkel járna a kínai gazdaságára nézve.

Tovább a cikkhez

Durvul a helyzet: Washington válaszlépésre készül a tajvani krízis miatt

A Fehér Ház csütörtökön behívtatta Kína washingtoni nagykövetét, hogy elítélje Peking Tajvan elleni lépéseit, és megismételje, hogy az Egyesült Államok nem akar válságot a térségben, miután Nancy Pelosi házelnöknek a szigetre tett látogatása a héten kiélezte a feszültséget a Tajvani-szorosban.

Tovább a cikkhez

Bedurvult Kína: számos fontos területen lezárják az együttműködést Amerikával

Teljes mértékben leállítja Kína az együttműködést az Egyesült Államokkal számos kulcsfontosságú területen, például katonai, klímaváltozási és bűnüldözési kérdéseket érintve – jelentette be a kínai külügyminisztérium.

Tovább a cikkhez

Megvan, milyen következménnyel járt a tajvani út Pelosi számára

Kína közölte, hogy szankciókkal fogja sújtani Nancy Pelosi amerikai házelnököt, miután 25 év óta a legmagasabb rangú amerikai politikusként Tajvanra látogatott - számol be róla a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Blinken: semmi nem indokolja, amit Kína csinál, ez nagyon kockázatos

Antony Blinken amerikai külügyminiszter ismét arra figyelmeztetett, hogy Kína "provokatív" lépései komoly eszkalációval fenyegetnek, és destabilizálhatják a régiót.

Tovább a cikkhez

Beszólt Nancy Pelosi Kínának a botrányos tajvani látogatás után

Kína nem fogja tudni megakadályozni, hogy az Egyesült Államok tisztségviselői Tajvanra utazzanak – jelentette ki Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke Tokióban, röviddel a nagy botrányt kiváltott tajvani látogatása után az AP News szerint.

Tovább a cikkhez

Kínai hadihajók lépték át a felezővonalat, Tajvan harckészültségben

Újabb kínai harci repülőgépek és hadihajók lépték át péntek reggel a Tajvani-szorosnál húzódó "középvonalat" a sziget védelmi minisztériumának tájékoztatása szerint. A tárca részéről hozzátették: harckészültségben vannak, de nem akarnak háborút.

Tovább a cikkhez

ASEAN: a feszültség Tajvan miatt nem csaphat át nyílt konfliktusba

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) csütörtökön óva intette a nagyhatalmakat attól, hogy elszámítsák magukat, és "komoly konfrontációba" keveredjenek Tajvan miatt.

Tovább a cikkhez

Kína segítségére siet Putyin, ha háború lesz? - Szembeszállna Amerikával a Kreml urának szövetségese

Vlagyimir Putyin segítségére siet Kínának, ha az háborút indít Tajvanért, fogadkozik a befolyásos orosz szenátor és egykori FSZB-tiszt, Vlagyimir Dzsabarov; de Moszkva cserébe számít Kína támogatására az ukrajnai háborúban - számolt be a brit Daily Mail.

Tovább a cikkhez

Videó: Elárasztották a kínai helikopterek az eget Tajvan mellett

Újabb felvételek kerültek elő a mai indult Tajvan körüli kínai hadgyakorlaton résztvevő harci eszközökről, ezúttal helikoptereket videóztak le Kína Tajvanhoz egyik legközelebbi részén.

Tovább a cikkhez

Japán vizein csapódtak be Kína rakétái, Tokió felháborodott

A Kyodo News értesülései szerint öt, a kínai hadsereg által kilőtt ballisztikus rakéta csapódott a Japán kizárólagos gazdasági övezetébe tartozó tengerbe.

Tovább a cikkhez

Japán vizein csapódtak be Kína rakétái, Tokió felháborodott

A Kyodo News értesülései szerint öt, a kínai hadsereg által kilőtt ballisztikus rakéta csapódott a Japán kizárólagos gazdasági övezetébe tartozó tengerbe.

Tovább a cikkhez

Elővette rettegett hiperszonikus rakétarendszert Kína - Hamarosan átlövik Tajvan fölött

Arra készül Peking, hogy átlőnek egy hiperszonikus DF-ZF siklórepülő hordozására alkalmas, DF-17-es ballisztikus rakétát Tajvan fölött – számol be a Global Times, a Kínai Kommunista Párt egyik lapja.

Tovább a cikkhez

Nagy bajban van Tajvan - Nem akárhogy üzenhettek a kínai hackerek

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke a héten rövid látogatást tett Tajvanon, ami feldühítette pekingi kormányzatot. Ez pedig akcióra sarkalhatta a kínai hackereket is. Szerdán a tajvani 7-Eleven kisboltok néhány fiókjában a pénztárosok mögötti televízióképernyők hirtelen átváltottak a következő feliratokra: Pelosi, a háborús uszító, Pelosi, kifelé Tajvanról! - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Tajvan is készül: ömlenek a fegyverek a tengerpartokra

A kínai „hadgyakorlat” miatt jelentős mozgósítás indult meg Tajvan szigetén: a hivatalosan Kínai Köztársaság néven funkcionáló terület folyamatosan csoportosítja a fegyverrendszereket a partmenti területekre.

Tovább a cikkhez

Aggasztó üzenet Pekingtől: „Tajvan vissza fog térni az anyaországhoz”

Semmilyen aktuális esemény nem fogja meggátolni azt a „történelmi trendet,” melynek kifutása, hogy „Tajvan visszatér az anyaországhoz” – mondta Vang Jí kínai külügyminiszter a Kínai Kommunista Párt nemzetközi lapjának, a People’s Dailynek.

Tovább a cikkhez

Bekerítik a kínai hadihajók Tajvant - Washington is megszólalt

„Az Egyesült Államok ellenez minden olyan egyoldalú erőfeszítést, amely a tajvani status quo megváltoztatására irányul, különösen erőszakkal” – közölte Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere a Guardian értesülései szerint.

Tovább a cikkhez

Pár nap alatt a háború szélén táncol Kína - Mégis hogy jutottunk el idáig?

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnökének tajvani látogatása kapcsán Kína a tegnapi nap katonai gyakorlatot jelentett be Tajvan körül. Pelosi távozása után már az esti órákban kínai gépek hatoltak be a tajvani légtérbe és azóta megkezdődött a bejelentett hadgyakorlat, többek közt azzal, hogy Tajvan felségvizeire ballisztikus rakétákat lőtt a kínai haderő. A tajvani konfliktus kiéleződése azonban már az év eleje óta a levegőben lógott, az orosz-ukrán konfliktus látszólag lehetőséget kínált Kínának, hogy megvalósítsa a régóta tervezett "újraegyesítést". Milyen lépések vezettek el az idei évben a mostani hadgyakorlatig, és milyen következménye lehet ennek? - Ezek most talán a legfontosabb kérdések.

Tovább a cikkhez

Sorsdöntővé vált a kérdés: van-e saját légtere és felségvizei Tajvannak?

A CNN azt a kérdést járta körül, vajon van-e Tajvannak saját légtere és felségvizei, mivel a sziget de jure nem tekinthető független államnak.

Tovább a cikkhez

Elmarad a kínai és a japán külügyminiszter találkozója a tajvani helyzet miatt

A kínai külügyminisztérium jelentése szerint lemondták a kínai és a japán külügyminiszter találkozóját a Japánt is soraiban tudó G7 csoport Kínával kapcsolatos nyilatkozata miatt – írja a BBC.

Tovább a cikkhez

Sorra törlik a tajvani repülőjáratokat

A tajvani Taoyuan nemzetközi repülőtér szerdán közölte, hogy több mint 50 nemzetközi járatot töröltek csütörtökön a sziget közelében tartott kínai hadgyakorlat miatt – írja a BBC.

Tovább a cikkhez

Nancy Pelosi Észak-Korea bosszantásával folytatja útját

Az Észak-Korea jelentette növekvő fenyegetés miatti aggodalmának adott hangot Nancy Pelosi amerikai és Kim Dzsin Pjo dél-koreai házelnök csütörtökön, megegyezve arról, hogy fenntartják a határozott és kiterjedt elrettentést a phenjani rezsimmel szemben - számolt be róla a Reuters.

Tovább a cikkhez

Amerika repülőgép-hordozót küld Tajvanhoz

Az Egyesült Államok Haditengerészete bejelentette, hogy az USS Ronald Reagan repülőgéphordozó, és köteléke Tajvan felé veszi az irányt, közölte a CNN.

Tovább a cikkhez

Tajvan területét lövi Kína - Most akkor háború lesz?

A Kínai Népköztársaság hadereje ma több ballisztikus rakétát is Tajvan felségvizeire lőtt, illetve várhatóan több hadihajóval is belépnek majd a nap folyamán a sziget által ellenőrzött tengeri területre. Alapvetően az ilyen manőverek szinte biztosan háborúhoz vezetnének két szuverén ország közt, de a Tajvan-Kína kérdés ennél sokkal komplikáltabb.

Tovább a cikkhez

Kínai repülők Tajvan felett - a tőzsdéket nem hatotta meg, egy irány van csak, felfelé

Tegnap jelentős pluszban zártak a vezető amerikai részvényindexek, ma reggel Ázsiában emelkednek a tőzsdék, és Európában is jó a hangulat, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján, Amerikában pedig mérsékelt negatív irányú korrekcióval nyithatnak a vezető börzék. Makro fronton ma tartja az MNB szokásos egyhetes betéti tenderét, külföldön pedig az angol jegybank tartja ma kamatdöntő ülését, ezen kívül pedig fontos külkereskedelmi adatok érkeznek az Egyesült Államokból.

Tovább a cikkhez

Ballisztikus rakétákkal lövi Kína Tajvan vizeit

A tajvani védelmi minisztérium megerősítette a Matsu közelében kilőtt rakétákról szóló jelentéseket. Egy nemrég kiadott közleményében azt állította, hogy a PLA számos Dongfeng-családba tartozó rakétát lőtt ki a tajvani főszigettől északkeletre és délnyugatra fekvő vizekre, írja a Guardian.

Tovább a cikkhez

Alig kezdődött el, máris kiterjesztette a hadgyakorlatot Kína

A Liberty Times értesülései szerint a kínai kormány néhány órával az előre bejelentett hadgyakorlat megindulása után döntött arról, hogy egy nappal meghosszabbítják a művelet időtartamát, és egy új műveleti zónát is kijelölnek, Tajvan partjaitól nyugatra.

Tovább a cikkhez

Gigantikus hadgyakorlatba kezdett Kína: teljesen bekerítik Tajvant

A korábban beígért négy napos kínai hadgyakorlat ma a kezdetét vette Tajvan körül a kínai állami média beszámolója szerint. A gyakorlat során várhatóan teljesen bekerítik majd a szigetet és behatolnak Tajvan felségvizeire is.

Tovább a cikkhez

Pikk-pakk lesöpörné a kínai haderő Tajvant egy háborúban? Itt az idő szembenézni a valósággal

Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselőház-elnökének látogatása kapcsán ismét komolyan aggódni kezdett a nemzetközi közvélemény amiatt, hogy a Kínai Népköztársaság támadást indít Tajvan ellen, főleg, hogy Peking nemrég nagyszabású hadgyakorlatot is bejelentett a Tajvani-szoros szárazföldi oldalán. Bár a kínai haderő papíron a világ egyik legjobbja, nukleáris fegyverek alkalmazása nélkül nagyon komoly kihívás lenne a Népi Felszabadító Hadseregnek (PLA) egy Tajvan ellen folytatott invázió; nem véletlen, hogy nem is tett eddig komoly kísérletet Peking az offenzíva lebonyolítására. Nézzük, miért.

Tovább a cikkhez

Brutális feszültség van Tajvan körül, Kína rakétákkal lövöldözik - Itt vannak a legfontosabb hírek

Címlapkép: Kínai csapatok 2019-ben. Getty Images/Getty Images

fehér ház amerika elnök fehérház
3-as metró forrás bkk
ekb
Elindult az uniós pénzosztás a napelemre, ablakcserére
napelem ház

Holdblog Mi is a Goldilocks?

Archívumunkból (2020) A tőkepiaci szaksajtó rendszeresen emlegette az elmúlt években, hogy épp "Goldilocks" gazdaság...

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
fehér ház amerika elnök fehérház