GettyImages-1412939578
Globál

Durvul a helyzet: Washington válaszlépésre készül a tajvani krízis miatt

Portfolio
A Fehér Ház csütörtökön behívtatta Kína washingtoni nagykövetét, hogy elítélje Peking Tajvan elleni lépéseit, és megismételje, hogy az Egyesült Államok nem akar válságot a térségben, miután Nancy Pelosi házelnöknek a szigetre tett látogatása a héten kiélezte a feszültséget a Tajvani-szorosban.

Kína éjszakai akciói után behívattuk a Fehér Házba Qin Gang, [a Kínai Népköztársaság] nagykövetét, hogy beszélgessünk vele a Kínai Népköztársaság provokatív akcióiról

- mondta John Kirby, a Fehér Ház szóvivője a The Washington Postnak adott nyilatkozatában.

Elítéltük a KNK katonai akcióit, amelyek felelőtlenek és ellentétesek a Tajvani-szoroson átívelő béke és stabilitás fenntartására irányuló régi célunkkal.

Tajvan szerint Kína 11 ballisztikus rakétát lőtt ki az északkeleti és délnyugati partjainál lévő vizekre, japán tisztviselők szerint pedig öt kínai rakéta landolt a tengerbe Japán kizárólagos gazdasági övezetében.

A Fehér Ház azt is megismételte Csinnek, hogy minden kommunikációs vonalat nyitva kíván tartani, és hogy semmi sem változott az Egyesült Államok egy Kína-politikájával kapcsolatban, amely szerint egyetlen kínai entitás létezik, és nincsenek független enklávék. A Fehér Ház ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlannak tartja Peking lépéseit, és ki fog állni értékei mellett az indiai-csendes-óceáni térségben.

A találkozó, amelyről korábban nem számoltak be, Kurt Campbell, Biden elnök helyettes asszisztense és az indiai-csendes-óceáni térség koordinátora, valamint Csin között zajlott - közölte a Fehér Ház egyik tisztviselője.

A Fehér Ház kiemelte Csinnek a G7 nyilatkozatát - mondta Kirby -, amely hangsúlyozta, hogy Kína nem használhatja Pelosi látogatását ürügyként agresszív katonai akcióra a Tajvani-szorosban. A Fehér Ház támogatását fejezte ki a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) nyilatkozatával kapcsolatban is, amely minden felet a feszültségek enyhítésére és párbeszédre szólított fel.

"Ismét világossá tettük, ahogyan azt magánjelleggel a legmagasabb szinteken és nyilvánosan is tettük: Semmi sem változott az egy Kína-politikánkkal kapcsolatban. Azt is világossá tettük, hogy az Egyesült Államok felkészült arra, amit Peking tesz.

Nem fogunk törekedni egy válságra, és nem is akarunk válságot. Ugyanakkor nem fogunk elriadni attól, hogy a nemzetközi joggal összhangban a Csendes-óceán nyugati részének tengerén és égboltján tevékenykedjünk, ahogyan azt évtizedek óta tesszük

- támogatva Tajvant és védve a szabad és nyitott indiai-csendes-óceáni térséget - mondta Kirby.

A CCTV kínai állami műsorszolgáltató közölte, hogy a Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) keleti hadszíntéri parancsnoksága nagy hatótávolságú, éleslövészeti gyakorlatokat és "precíziós csapásokat" hajtott végre a szoros keleti részein. A tajvani védelmi minisztérium szerint a PLA Dongfeng-11-es ballisztikus rakétát lőtt ki.

A Fehér Ház Pelosi látogatása előtt és alatt igyekezett de-eszkalálni a Kínával fennálló feszültséget, amelyet a házelnök a kormány kívánsága ellenére vállalt. A Fehér Ház tisztviselői a hét elején figyelmeztettek, hogy Kína lehetséges agresszív fellépésre készül, amely jóval Pelosi látogatásán túl is folytatódhat.

A Fehér Ház tisztviselője szerint Biden nemzetbiztonsági csapatának gyakorlatilag minden magas rangú tagja bizalmasan mély fenntartásait fejezte ki az utazással és annak időzítésével kapcsolatban. Különösen azért aggódtak, mert az amerikai-kínai feszültségek már most is nagyok, és Washington együttműködésre törekszik Kínával az ukrajnai háborúban és más ügyekben.

A Fehér Ház vezető tisztségviselői mind nyilvánosan, mind kínai kollégáik előtt megvédték Pelosi jogát, hogy Tajvanra utazzon, de néhányan még így sem tartották jó ötletnek az utazást - mondta a tisztviselő.

Kína évek óta arra törekszik, hogy diplomáciailag elszigetelje Tajvant. A Kínai Kommunista Párt saját területének tekinti a több mint 23 millió embernek otthont adó, önkormányzati demokráciának számító szigetet, és Hszi Csin-ping kínai vezető ígéretet tett arra, hogy "újraegyesíti" Tajvant Kínával, ha kell, erőszakkal is.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Kirby azt mondta, hogy AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK REAGÁL KÍNA LÉPÉSEIRE.

Az Egyesült Államok a következő hetekben szokásos légi és tengeri átkeléseket fog végrehajtani a Tajvani-szoroson, és "további lépéseket" fog tenni, hogy kiálljon szövetségesei mellett a térségben, beleértve Japánt is, bár nem részletezte, hogy ezek az intézkedések mik lesznek. A USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó és harccsoportja Tajvan közelében marad, hogy figyelemmel kísérje a helyzetet - tette hozzá Kirby.

Címlapkép: Win McNamee/Getty Images

autópálya lezárás
új lakások
fehér ház amerika elnök fehérház
vlagyimir putyin

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
koszovó teherautó szerbia