danuri-del-korea-urszonda-hold-spacex-falcon-9-raketa
Globál

Elon Musk segítségével vágott neki a Hold meghódításának Dél-Korea

Portfolio
Dél-Korea csütörtökön elindította első Hold-misszióját, amikor saját fejlesztésű holdszondája a SpaceX rakétájával felszállt a floridai Cape Canaveral űrállomásról - számolt be a CNN.

A péntek reggeli dél-koreai élő közvetítés a startról azt mutatta, hogy a "Danuri" - ami azt jelenti, hogy "élvezd a Holdat" - űrszonda sikeresen levált a Falcon 9 rakétáról. A Koreai Űrkutatási Intézet (KARI) által kifejlesztett 678 kilogrammos Danuri hat hasznos teherrel rendelkezik, köztük koreai gyártású berendezésekkel.

Várhatóan decemberben lép Hold körüli pályára, majd egyéves megfigyelő küldetésbe kezd, amelynek során lehetséges leszállóhelyeket keres jövőbeli küldetésekhez, tudományos kutatásokat végez a holdi környezetről és teszteli az űrinternet-technológiát - áll a dél-koreai tudományos és IKT-minisztérium közleményében.

Ha sikerrel jár, Dél-Korea lesz a világ hetedik, Ázsia negyedik holdkutatója, Kína, Japán és India után.

A pénteki startra azért került sor, mert Dél-Korea felgyorsítja virágzó űrprogramját, és 2030-ig szondát kíván küldeni a Holdra.

Júniusban az ország saját fejlesztésű Nuri rakétájával sikeresen állított pályára műholdakat, ami jelentős lépés volt az űrprogramja szempontjából.

Az űrkilövések régóta érzékeny kérdésnek számítanak a Koreai-félszigeten, ahol Észak-Korea nemzetközi szankciókkal néz szembe nukleáris fegyverekkel felszerelt ballisztikus rakétaprogramja miatt.

Márciusban Észak-Korea űrrakéta-indítóhelyének bővítését jelentette be űrbeli ambícióinak előmozdítása érdekében, miután Dél-Korea és az Egyesült Államok azzal vádolta meg, hogy űreszköz indításának álcája alatt új interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt.

Dél-Korea szerint űrprogramja békés és tudományos célokat szolgál, és a technológia bármilyen katonai célú felhasználása, például kémszatellitek esetében, a saját védelmét szolgálja.

Címlapkép: Felbocsátják a dél-koreai Danuri űrszondát, hivatalos nevén Korea Pathfinder Lunar Orbitert szállító SpaceX-féle Falcon 9 hordozórakétát az amerikai űrhaderő floridai, Cape Canaveral-i támaszpontjának kilövőállásából 2022. augusztus 4-én. A szonda a Hold sarkvidéki területeit fogja kutatni. Fotó: MTI/AP/John Raoux

autópálya lezárás
új lakások
fehér ház amerika elnök fehérház
vlagyimir putyin

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
gázfogyasztás gázláng földgáz