GettyImages-1242001695
Globál

Oroszországba látogat és Putyinnal találkozik az egyik legerősebb NATO-ország vezetője

Portfolio
Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken Szocsiban tárgyalnak. Ez a második személyes találkozójuk kevesebb mint három héten belül.

A találkozót már egy héttel ezelőtt bejelentették, lehetséges témáiról, már akkor voltak elképzelések.

A vezetők segítői a szocsi tárgyalásokat a július 19-én Iránban folytatott megbeszéléseik folytatásaként jellemezték; ekkor a drónoktól kezdve a gabonaszállításokon át az energiaszállításokig és Szíriáig számos téma terítékre került.

Erdogan fontos közvetítő szerepet tölt be Ukrajna és Oroszország között. Míg Oroszország azt keresi, hogyan tudna kitörni a Nyugat által Ukrajna lerohanása miatt ráerőltetett gazdasági és politikai elszigeteltségből, Törökország, amely NATO-tag és régóta EU-tagjelölt, fontos szerepet játszott abban, hogy a két háborúzó ország között megállapodás született az ukrán gabonaszállítások sürgős újraindításáról a Fekete-tengeren keresztül.

Az egyezséget eredményeként az első hajó hétfőn indult el az ukrajnai Odessza kikötőjéből Libanonba, pénteken pedig további három hajónak engedélyezték az ukrán kikötők elhagyását.

Erdogan vékony Jégen tanácol, hogy megőrizze a tárgyalási képességét mind Oroszországgal, a NATO ellenségével, mind pedig a szövetség nyugati tagjaival.

Törökország kitartott amellett, hogy nem hajlandó csatlakozni az Oroszország elleni nyugati szankciókhoz, ezzel bár felbosszantotta NATO-szövetségeseit, de Erdogan kezdeti ellenvetései ellenére hajlik afelé, hogy engedélyezze Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, amennyiben a skandináv országok teljesítik Törökország előfeltételeit.

Oroszország Törökország kritikus fontosságú energiaszállítója, az ország nyersolajimportjának egynegyedét és földgázvásárlásainak csaknem felét biztosította tavaly. A Roszatom, az orosz állami atomvállalat egy olyan atomerőművet épít a Földközi-tenger partján, amely a tervek szerint 2026-ra tervezett befejezése után Törökország energiaszükségletének 10 százalékát fedezné.

Címlapkép: Mustafa Kamaci/Anadolu Agency via Getty Images

autópálya lezárás
új lakások
fehér ház amerika elnök fehérház
vlagyimir putyin
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
koszovó teherautó szerbia