Előfizetői tartalom

Felfedték magukat az Ukrajnát támogató amerikai zsoldosok – Azt is elmondták, ki pénzeli őket

Huszák Dániel
Érdekes beszámolót közölt a brit Guardian a Mozart-csoport nevű, többnyire amerikai veterán katonákból álló zsoldosformáció mindennapjairól. Az Ukrajnában tevékenykedő „magánbiztonsági vállalat” elsősorban ukrán katonák kiképzésében segít, de foglalkoznak segélyszállítmányok őrzésével és célba juttatásával is. A beszámoló abból a szempontból is érdekes, hogy jól körül járja az ukrán fegyveres erőkben uralkodó egyre nagyobb káoszt és azt is, hogy a nyugati zsoldosok hogyan próbálnak hatékony harcoló alakulatokat kovácsolni olyan emberekből, akiket úgy küldenek a frontra, hogy még fegyvereik irányzékát sem tudják beállítani.

A Guardian beszámolója azért is érdekes, mert ahogy ők fogalmaznak, a jól képzett, ukrán reguláris erők számottevő hányada elvérzett a Donbaszban, jelenleg pedig egyes harcoló alakulatoknak „sokkolóan kevés” a harctéri tapasztalata. Nemrég a britek jelentették be, hogy 10 ezer ukrán katonát képeznek ki Nagy-Britanniában, de önmagában ez aligha lesz sorsfordító segítség...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái