gazai ovezet izrael
Globál

Izrael fokozza a légicsapásokat a Gázai övezetben

Portfolio
Izraeli repülőgépek szombaton katonai célpontokat bombáztak a Gázai-övezetben, Dél-Izraelt pedig folyamatos rakétatámadások érik az enklávéból. Növeli az eszkaláció esélyét, hogy az izraeli légicsapások már legalább 12 emberrel végeztek, köztük egy fegyveres vezetővel és egy 5 éves kislánnyal.

A harcokat az robbantottak ki, hogy Izrael pénteken egy légicsapásban megölte a palesztin Iszlám Dzsihád szervezet egyik magas rangú parancsnokát. A gázai Hamász vezetői eddig úgy tűnik partvonalról figyelik az eseményeket, úgy tűnik el akarják kerülni a további eszkalációt. Izrael és a Hamász az elmúlt 15 évben négy háborút és számos kisebb csatát vívott egymással, amely elképesztő veszteségekkel járt a terült 2 millió palesztin lakosa számára.

Nem sokkal szombat dél előtt az izraeli harci repülők fokozták a légicsapásokat. Miután telefonon figyelmeztették a lakosokat, a vadászgépek két bombát dobtak le az Iszlám Dzsihád egyik tagjának házára Gáza város egyik lakónegyedében, a kétemeletes épületet a földdel tették egyenlővé, és a környező házakat is súlyosan megrongálták. Nők és gyerekek menekültek a területről, de áldozatok nem voltak.

"Figyelmeztettek minket? Rakétákkal figyelmeztettek minket, mi pedig elmenekültünk anélkül, hogy bármit is elvihettünk volna" - mondta Huda Shamalakh, aki a szomszédban lakott. Elmondása szerint 15 ember élt a célba vett házban.

Egy másik légicsapás az Iszlám Dzsihád egy közeli telephelyét találta el. A gázai fegyveresek továbbra is körülbelül félóránként lőnek rakétákat Dél-Izraelre, de áldozatokról onnan sem érkezett jelentés.

Az egyetlen gázai erőmű szombat délben üzemanyaghiány miatt leállt, mivel Izrael kedd óta zárva tartja a Gázába vezető átkelőhelyeket. A leállás tovább mélyíti a sűrűn lakott terület krónikus energiaválságát, ráadásul a nyári hőség csúcspontján. A fennakadások miatt a gázaiak naponta csak 4 órányi áramhoz juthatnak, így generátorokra próbálnak hagyatkozni.

(Associated Press)

Címlapkép forrása: Getty Images

autópálya lezárás
új lakások
fehér ház amerika elnök fehérház
vlagyimir putyin

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
koszovó teherautó szerbia