Előfizetői tartalom

Lenne egy ország, amely enyhíthetné az európai gázválságot, de megoldatlan konfliktusba keveredett

Legnagyobb afrikai földgáztermelő országként Algéria lehetne az egyik olyan jelentős gázszállító Európa számára, amely nagyban elősegíthetné az orosz gázról történő leválást. Ezt azonban az algériai gázexport kapacitáskorlátjai, valamint a növekvő hazai gázigény lefedése mellett politikai kérdések is akadályozhatják. Az amúgy Oroszországgal igen szoros mértékben – legfőképpen védelmi kérdésekben – együttműködő, így a Nyugat és Moszkva között lavírozó afrikai ország például tavaly ősz óta nem szállít gázt az egyik fő európai felvevő piacát, Spanyolországot kiszolgáló két gázvezeték egyikén. Ez a vezeték ugyanis Algériát és Spanyolországot Marokkón keresztül köti össze, amely országgal Nyugat-Szahara kérdésében súlyos vitái vannak az algíri vezetésnek. Algéria ugyanis nem ismeri el az egykori spanyol gyarmat feletti marokkói fennhatóságot, és fegyverrel is támogatja a terület függetlenségéért küzdő lázadókat.

Algéria Oroszország ukrajnai invázióját követően arra törekszik, hogy egyfajta arany középutat találjon fő fegyverbeszállítója, Oroszország, valamint gázexportja kiemelt piacának számító Európa között. Ez egyáltalán nem meglepő annak fényében, hogy Algéria külpolitikáját függetlenségének francia uralom alóli, 1962-ben bekövetkezett elnyerése óta a keleti és a nyugati tábor közötti egyensúlyozás jellemezte, amelynek keretében a el nem kötelezett országok mozgalmának aktív tagja volt.

Szoros kapcsolat Moszkvával

Algéria a hidegháború során viszonylag erős katonai kapcsolatokat épített ki a Szovjetunióval, ahonnan jelentős mennyiségben szerzett be fegyvereket. Emellett számos algériai politikai és katonai vezető Szovjetunióban folytatta tanulmányait. A hidegháború vége után sem szakadt meg a Moszkvával való szoros kapcsolat, Oroszország jelenleg Algéria legnagyobb fegyverbeszállítójának számít. Az elmúlt évtizedekben Algéria fegyvervásárlásainak mintegy háromnegyedét Oroszországból szerezte be, 2016 és 2020 között Algír mintegy 34 milliárd dollárt költött orosz fegyverekre.

AZ ÉSZAK-AFRIKAI ORSZÁG VALÓJÁBAN INDIA ÉS KÍNA UTÁN OROSZORSZÁG HARMADIK LEGNAGYOBB FEGYVERVÁSÁRLÓJA, ÉS ALGÍR BESZERZÉSEI TESZIK KI AZ AFRIKÁBA IRÁNYULÓ OROSZ FEGYVEREXPORT MINTEGY FELÉT.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés