Előfizetői tartalom

Gigantikus sikert ért el, aztán hirtelen eltűnt Ukrajna egyik csodafegyvere - Mi történhetett?

Kerekes Miklós
Az orosz haderő a a háború kitörése óta folyamatosan nyomást gyakorolt a Fekete-tenger melletti ukrán területekre, ezek jelenős részét el is foglalva. A támadásra lehetett számítani, és a városok megerősítésén túl leginkább hajó elleni rakétarendszerek rendszeresítése jelentette a kiutat az ukrán fél részére. A saját fejlesztésű Neptun mellett az amerikai Harpoon rakétarendszerek is rendelkezésre álltak idővel, és bár eleinte jelentős sikerek kötődtek hozzájuk, az utóbbi időben nem hallani felőlük. Megpróbáltunk utána járni, hogy mi történhetett az elmúlt időszakban ezekkel a rakétarendszerekkel.

Az ukrajnai háború egyik kevéssé fókuszban lévő színtere a Fekete-tenger. Ennek az egyik oka, hogy már 2014-ben harcképtelenné vált az ukrán haditengerészet egy jelentős része, illetve az idei háború során is kulcsfontosságú kikötőket veszítettek el az ukránok, mind a Fekete-, mind pedig az Azovi-tenger mellett, elég csak Mariupolra, Bergyanszkra és Herszonra gondolni. Mindazonáltal...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái