Előfizetői tartalom

Botrány a háborús emlékhely miatt: Kína és Dél-Korea is elítéli a japán vezetők lépését

MTI
Japán pacifista törekvéseit hangoztatta hétfőn Kisida Fumio, a szigetország miniszterelnöke hazája második világháborús fegyverletételének 77. évfordulóján elmondott beszédében. A miniszterelnök nem látogatott el a 19. század közepe és 1945 között elesett, nagyjából 2,5 millió japán katona emlékére emelt Jaszukuni-szentélybe, ahová azonban vallási jelképet küldött. A szentélyt kabinetje három tagja is felkereste, amely miatt Dél-Korea és Kína is csalódottságának adott hangot.

A tokiói Budokan sportcsarnokban, csaknem 1000 ember, köztük Naruhito császár és Maszako császárné előtt elmondott beszédében Kisida leszögezte: Japán "sosem ismétli meg a háború tragédiáját". Kiemelve, hogy Tokió "a konfliktusokkal teli világban is tartja magát pacifista törekvéseihez". Kisida emellett beszélt a japán nép nagaszaki és hirosimai atomtámadás során elszenvedett...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés