Shieh tajvani kovet
Globál

Tovább kovácsolná Tajvan a Kína-ellenes szövetséget: itt az új kiszemelt

Portfolio
Tajvan berlini de facto nagykövete elismerően nyilatkozott arról, hogy Németország a Kínával szembeni határozottabb magatartás irányába mozdult el, és sürgette a német kormányt, hogy tovább erősítse a kapcsolatokat Tajpejjel - írta meg a Reuters.

Shieh Jhy-Wey, aki 2016-ban került Berlinbe Tajvan képviselőjeként, szeretné, ha Németország és stratégiai partnerei meghívnák Tajvant a következő indo-csendes-óceáni manővereikre, vagy több kétoldalú látogatást szerveznének.

Érzem a német kormány akaratát, hogy javítson Tajvannal való kapcsolatán, néhány dolog már meg is történt. Remélem, hogy ahogy a kínaiak egyre agresszívabbak lesznek Tajvannal szemben, úgy ennek megfelelő lesz a német reakció Kínával szemben is

- mondta Shieh a szerdán készült interjúban.

A kritikusok ugyanis azzal vádolják Németországot, hogy sokáig puhány volt Pekinggel szemben olyan kérdésekben, mint a jogsérelmek, vagy Kína Tajvannal szembeni területi követelései. Ennek főként gazdasági okai vannak, ugyanis

Németország erősen függ Kínától, amely 2016 óta az európai nagyhatalom legfontosabb kereskedelmi partnere.

Olaf Scholz kancellár kormánya azonban keményebb fellépést ígért, és kormányközi koalíciós megállapodásában elsőként említette Tajvant. A koalíciós megállapodás szerint Németország hozzáállása a kérdéshez, hogy a Tajvani-szorosban a status quo bármilyen megváltoztatása csak békésen és kölcsönös megegyezéssel történhet.

A kérdés az elmúlt hetekben felforrósodott, mivel Kína nagyszabású hadgyakorlatokat tartott a Tajvant körülvevő vizeken, válaszul arra, hogy a szigetországra különböző országok tisztviselői utaztak, többek között Nancy Pelosi amerikai házelnök.

Németország az elmúlt évben más nyugati nemzetekhez csatlakozva növelte katonai jelenlétét az Indo-csendes-óceáni térségben, miközben Peking területi ambíciói is felerősödtek a térségben. A hét folyamán Berlin 13 katonai repülőgépet küldött közös gyakorlatra Ausztráliába.

Shieh szerint Tajvant szorosabban be kellene vonni az olyan nemzetközi szervezetekbe, mint az ENSZ, az Egészségügyi Világszervezet vagy az Interpol. Véleménye szerint Berlinben már visszaszorult a "Wandel durch Handel"-doktrína, vagyis a kereskedelem általi demokratizálódás, amely sokáig Németország Kínával szembeni politikájának vezérelve volt.

Shieh szerint nem csak Németország lépett a változás útjára, hanem európai szinten megfigyelhető a jelenség. Shieh szerint ezt Nicola Beer, az Európai Parlament alelnöke júliusi tajvani látogatása példázza, ugyanis ő az első magas rangú uniós tisztségviselő, aki a szigetországra látogatott.

Shieh elmondta, hogy örülne a német Bundestag alsóházi elnökének látogatásának, bár ehhez nem fűz túl sok reményt. Németország ugyanis kizárta, hogy magas rangú állami tisztviselők utazzanak a szigetországba. A Bundestag emberi jogi bizottságának egy csoportja azonban októberben Tajvanra tervez utazni.

Az utazásnak jeleznie kell, hogy támogatjuk Tajvan függetlenségét és az ottani demokráciát

- mondta Renata Alt, a bizottság elnöke.

Címlapkép forrása: Getty Images

fizetes penztarca
Finn fa18 hornet
Tajvan koronavírus
forint
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Finn fa18 hornet