Előfizetői tartalom

Sikerül egyben tartani az egykori birodalom utolsó darabjait? – Ne fogadj túl nagy téttel

Szeptembertől várhatóan Liz Truss lesz a Nagy-Britanniát kormányzó toryk vezetője és a következő brit miniszterelnök. A jelenlegi külügyminiszter kampánya alatt szócsatákat vívott Nicola Sturgeon skót első miniszterrel, illetve többször is egyértelműen kijelentette: ha ő lesz Nagy-Britannia kormányfője, nem lesz újabb népszavazás Skócia függetlenségéről. Bár ellenfele, Sunak stílusa pár fokkal mérsékeltebb, nincs nagy különbség a két konzervatív jelölt Skócia-politikája között. A tegnapi nap folyamán újabb közvélemény-kutatás jelent meg a kérdéssel kapcsolatban, sokak számára meglepő eredményekkel. Az nem meglepő, hogy egyik jelölt sem népszerű Skóciában, de mennyire népszerű a függetlenségi népszavazás gondolata, és mit gondolnak a különféle skót politikai szereplők a tory vezetőaspiránsokról? Egy biztos: bár jelenleg nem érdemes nagy téttel fogadni arra, hogy sikerül egyben tartani Nagy-Britanniát, az újabb skót referendum kiharcolásának dátuma is bizonytalan.

"Az unió gyermeke" Liz Truss brit miniszterelnök-jelölt kedden egy skóciai kampányrendezvényen elmondta, hogy "nem engedne" újabb szavazást a függetlenségről, ha szeptember 5-én ő lesz a miniszterelnök. A rendezvénynek otthont adó Perthben tüntetők gyűltek össze a városi koncertterem előtt. A protestálók kiabálták, hogy "Toryk kifelé", és "Skót, nem brit" feliratú transzparenseket...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés