Előfizetői tartalom

Váratlanul megbukott Európa egyik legnépszerűbb vezetője - Most jön csak az igazi fejetlenség

Palkovics Máté
Olaszország ismét fejest ugrik az ismeretlenbe, miután pár hete megbukott a Mario Draghi vezette egységkormány, amelytől sokan az ország stabilizálódását várták. A kabinet több korábbi kormányhoz hasonlóan politikai játszmák áldozata lett, a pártok pedig már tagadhatatlanul kampányüzemmódba kapcsoltak. A mostani választás több szempontból is történelminek ígérkezik. Tíz év után ugyanis most először szerezhet egyértelmű többséget egy politikai tábor a törvényhozásban. A jobboldali-populista tömb esetleges győzelme azonban soha nem látott bizonytalanságot hozhat az Európai Unió harmadik legerősebb gazdasága és az egész kontinens számára.

Draghi számára a válság egy héttel korábban kezdődött. A koalíción belül hónapok óta tartó, egyre növekvő feszültségek után a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) megtagadta a támogatást a megélhetési gondok enyhítését célzó 26 milliárd eurós segélycsomagról szóló kulcsfontosságú bizalmi szavazáson.    Draghi lemondását azzal indokolta, hogy szerinte a nemzeti...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái