Előfizetői tartalom

Egy lépésre a nukleáris katasztrófától: többször is tartalékgenerátorokról üzemelt Európa legnagyobb erőműve

Portfolio
Csütörtökön két alkalommal is megszakadt a zaporizzsja-i atomerőmű szivattyúinak áramellátása. Az ilyenkor működésbe lépő tartalék generátorok korlátozott kapacitással rendelkeznek, a távoli áramellátás pedig kettő vezetéktől függ. Ráadásul az atomerőmű leállítása sem megoldás, ugyanis a vízhűtésre a lekapcsolt reaktoroknak is szüksége van - számolt be a Reuters.

A zaporizzsja-i reaktror vízhűtéses atomreaktorként funkcionál. Ez azt jelenti, hogy a reaktorok rendelkeznek egy elsődleges hűtőkörrel, amelyben elektromos szivattyúk vizet nyomnak át a reaktormagon. Az áramellátás fenntartása létfontosságú a működéshez. Ha a hűtés megszakad, a reaktor néhány órán belül olyan hőmérsékletre melegedhet fel, amelyen elkezdhet erősen radioaktív...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés