Előfizetői tartalom

3 súlyos indok, amiért gyorsan vérfürdővé vált a régóta várt ukrán ellentámadás

Huszák Dániel
Bár meglehetősen korai temetni a Herszon-Mikolaiv térségében indult ukrán ellentámadást, az pár nap után világossá vált, hogy vérfürdő lesz a dologból: a támadók oldalán (is) súlyosak a veszteségek és nagyon úgy tűnik, egyhamar nem sikerül eljutni a megyeszékhelyhez, Herszon városhoz. Bár egy ilyen támadóművelet, különösen nyílt terepen, egy megerősített védelemmel rendelkező nagyváros ellen senkinek sem lenne sétagalopp, az is kiütközött, hogy az ukrán fegyveres erők bizonyos kritikus fontosságú képességek híján indultak neki a támadásnak, részben emiatt is komolyak a veszteségek. Talán az is elmondható, hogy maga a támadás is egy kicsit elhamarkodott volt, bár Kijevet több szempontból is szorította az idő.

1. Elégtelen légi támogatás A kijevi kormány, ahogy nyugati támogatóik is, folyamatosan lobbiztak azért az elmúlt hónapokban, hogy az ukrán fegyveres erők modern vadászgépeket, vadászbombázókat, esetleg harci helikoptereket kapjanak Washingtontól vagy valamelyik európai országtól. Miközben Kijev egész konkrét listát nyújtott be arról, hogy pontosan mire van szükségük...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái