Előfizetői tartalom

Nem várt helyről jön a segítség: Európa legerősebb haderejét építhetik fel Oroszország nyugati határán

Huszák Dániel
Az orosz-ukrán háború miatt számos európai ország átfogó haderőreform-programot indított el. Miközben az európai vezetők egy része csak most kapott észbe a modern katonai képességek szükségessével kapcsolatosan, az esetleges orosz terjeszkedés által fenyegetett Lengyelország eddig sem tétlenkedett és saját hadiipari képességeik építése mellett Amerikából és Németországból is százával vásárolták a modern tüzérségi rendszereket, harckocsikat, harcjárműveket. Az ukrajnai háború azonban a lengyel haderőfejlesztési programot is felpörgette, ráadásul úgy tűnik, Varsó legnagyobb partnere a program megvalósításában nem Amerika vagy Németország lesz, hanem a távoli Dél-Korea.

Korea építi fel Európa egyik legerősebb haderejét A hadiipari szinergia Dél-Korea és Lengyelország közt nem teljesen újkeletű dolog. Lengyelország a 2010-es évek közepe óta átfogó haderő-reformprogramot folytat, melynek célja a haderő képességfejlesztése mellett a nemzeti hadiipar fejlesztése is. A lengyelek elsősorban Oroszország esetleges terjeszkedésétől tartanak, hiszen...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái