orosz ukrán háború tank harckocsi t-64 páncélos stock
Globál

Durván beindultak az ukránok: már az oroszok is elképesztő területnyereségről írnak

Portfolio
Máris elérték az ukrán fegyveres erők az Oszkol (ukránul Oszkil) folyót, ami azt jelenti, hogy egy nap alatt több mint 50 kilométert haladtak előre Balaklija visszaszerzése után. Bár ukrán forrásokból eddig is lehetett híreket olvasni az igencsak jelentős területszerzésről, most már nem hivatalos, de befolyásosnak mondható orosz források is elismerték az ukrán sikereket.

Az orosz Rybar Telegram-csatorna rendszeresen tesz közzé térképeket és elemzéseket az ukrajnai háborúról, és orosz, oroszpárti körökben az egyik legnépszerűbb információforrás a harctéri eseményekről, 710 ezer követőjük van.

A csatorna most arról ír, hogy az ukrán fegyveres erők elfoglalták Balakliját és keleti irányban áttörtek egészen az Oszkol folyóig. A csatorna személyzete arról ír, hogy most Szenkove települést ostromolják kisebb létszámú ukrán csapatok. Mindez azt jelenti, hogy Harkiv megyében, légvonalban több mint 50 kilométert tettek meg az ukránok Balaklija település elfoglalása óta, ami nagyon jelentős területszerzésnek mondható.

Az orosz elemzők arról írnak, hogy Balakliját koncentrált támadás érte, az orosz hadvezetés pedig úgy döntött, hogy nem áldozza fel embereit a város megvédésére, hanem kivonulásra utasította a településről a térségben állomásozó katonákat és milíciákat. Helyszíni felvételek alapján amúgy a város külterületein voltak harcok, viszont úgy tűnik, a belvárost tényleg feladták az oroszok:

Most az ukrán csapatok szétoszlottak több irányba: északi, északkelet irányba Sevcsenkove, majd Kupjanszk irányába támadnak, keleten Szenkove felé mennek, délkeleti irányba pedig Veszele a célpont. Ukrán források szerint Sevcsenkove már elesett, ezt az orosz Rybar nem erősítette meg, viszont azt igen, hogy az ukrán katonák elérték a várost.

Bár a Rybar térképet tett közzé, melyeken úgy tűnik, hogy elvágták az ukránok észak felől Izjumot, az orosz elemzők azt állítják: amíg Veszele nem esett el, addig Izjumnak van utánpótlás-összeköttetése északra, Oroszország felé.

Mindenesetre, a térkép alapján igencsak mélyen betörtek az ukránok a frontvonal mögé és alaposan úgy tűnik, hogy hamarosan be fogják keríteni Izjumot.

rybartérkép
Forrás: Rybar Telegram

Ellentétben ukrán forrásokkal, a Rybar elemzői úgy vélik, Kupjanszk elfoglalása csupán figyelem-elterelés, az ukránok valójában Veszelére pályáznak, majd Izjumot akarják körbevenni.

Alapvetően elmondható, hogy a Rybarhoz hasonló orosz információforrások orosz irányba elfogult hírközléseket tesznek közzé, így az, hogy ők is elismerték a jelentős ukrán területszerzést Harkivnál, jó eséllyel azt jelenti, hogy hitelesek az erről szóló ukrán beszámolók.

rubel hrivnya euró dollár
Dán hadihajó
Vucic Putyin
Ursula von der Leyen szankcio Europai Unio sajtoadatbazis ujrafelhasznalhato
gyorgy-herceg-brit-kiralyi-csalad

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Luhanszk népszavazás