Előfizetői tartalom

Úgy tűnt, hogy megoldódik az ukrajnai háború egyik legnagyobb kihívása, de a számok cudar képet festenek

Sokáig úgy tűnt, hogy az augusztus elején beindult ukrán gabonaexport számos előzetes várakozás ellenére folyamatosan, probléma nélkül halad előre. A múlt héten azonban Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal vádolta meg Ukrajnát és a Nyugatot, hogy az egész gabonaexport-megállapodás csak arra szolgál, hogy Oroszországgal ellenséges országoknak szállítsanak ukrán gabonát, miközben alig jut gabona a szegény, feltörekvő országoknak. Elemzésünkben a gabonaexport első másfél hónapjának tükrében mutatjuk be, hogy mekkora valóságalapja lehet az orosz elnök állításainak, és hogy merre is halad jelenleg az ukrajnai konfliktus fontos részét képező gabonaexport.

Az orosz-ukrán háború miatt szinte teljesen leállt, majd másfél hónapja, egy nemzetközi megállapodásnak köszönhetően újraindult az ukrán gabonaexport. Bár több héten át meglepően zökkenőmentesen haladtak a dolgok, Oroszország nemrég  kételyeinek adott hangot az esetleges folytatással kapcsolatban. Az alábbiakban az export fejleményei mellett elsősorban az orosz vádakra...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés