Előfizetői tartalom

Repedezik az évszázados egység – Az Egyesült Királyság végét hozhatja a királynő halála?

Kiss Csaba
A skót függetlenedés, illetve Észak-Írország egyesülése Írországgal már régóta téma, de II. Erzsébet királynő halála miatt újra fókuszba került az Egyesült Királyság szétesésének lehetősége. A népszerű királynő sokakat érzelmileg a két északi országrészben is a monarchiához, s ezzel az Egyesült Királysághoz kapcsolt, de III. Károly trónörökösként is sokkal népszerűtlenebb volt, így személye elszakíthatja a még meglévő emocionális kötelékeket. Az Egyesült Királyság szétesése az elkövetkező néhány évben még nem várható, de mind Skóciában, mind Észak-Írországban a vezető politikai párt népszavazással szeretné elérni az unióból való kiválást.

Jön a független Skót Köztársaság? A 70 éven keresztül uralkodó II. Erzsébet királynő személye jóval népszerűbb volt, mint a brit uralkodó ház maga, amelyet számos botrány tépázott meg az elmúlt években, évtizedekben, és amelyet sokan a múlt mára kiüresedett maradványának tartanak. Erzsébet III. Károly királyként trónra kerülő fia ugyanilyen népszerűségnek messze...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái