oroszorszag auto moszkva kreml
Globál

A félelem légköre uralkodik Oroszországban az EBESZ jelentése szerint

MTI
A félelem és megfélemlítés légköre alakult ki Oroszországban az ukrajnai háború kezdete óta, ami az eltérő vélemények elhallgattatásában nyilvánul meg - állítja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egy friss jelentésben, amelybe az AFP francia hírügynökség nyert betekintést.

A bécsi székhelyű biztonsági szervezet jelentése szerint az elnyomás 2012 óta fokozatosan erősödött, s mindez az Ukrajna elleni hadművelet nyomán elfogadott törvényekkel csúcsosodott ki. A több mint 120 oldalas jelentésben azt írják, hogy a többi között a civil társadalom aktivistái ellen alkalmazott büntetőjogi törvények, erőszak és propaganda vezetett a félelem légkörének kialakulásához. Példaként azt a jogszabályt említik, amely szerint az orosz hadsereggel kapcsolatos "hamis információk" terjesztése tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Ez a szabályozás az EBESZ szerint arra késztette az aktivistákat, újságírókat, ügyvédeket és civil szervezeteket, hogy korlátozzák tevékenységüket, teljesen felhagyjanak munkásságukkal, vagy akár el is hagyják az országot.

A dokumentum fogalmazása szerint ez az üldöztetés "a nyilvánosság előtt zajlik", miközben gőzerővel működik az állami propaganda. "Egymás után minden szövetségi és regionális bűnüldözési hatóság Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetlen irányítása alá került" - olvasható tovább. A jelentés szerint Oroszország nem vett részt a vonatkozó vizsgálatban, és nem válaszolt szakértői látogatásokat kérő megkeresésekre.

Jevgenyija Kara-Murza, a bebörtönzött Vlagyimir Kara-Murza Kreml-kritikus ellenzéki újságíró felesége kedden az EBESZ bécsi székhelyén tett látogatása alkalmával felszólította a szervezet tagállamait, hogy támogassák az orosz civil társadalmat. Mint mondta, fontos észben tartani, hogy "az Ukrajna elleni nagyszabású invázió az oroszországi tömeges elnyomás hátterében zajlik". Jevgenyija Kara-Murza szerint az utóbbi időben már megfigyelhető egy szemléletmódváltás. "Már az agymosás áldozatai is tanakodni kezdenek, amikor egy háború, amelynek állítólag három napig kellett volna tartania, több mint hét hónapon át folyik" - hangoztatta.

Címlapkép forrása: Getty Images

giorgia meloni olaszország
tőzsde
Putyin: Elavulttá vált a liberális eszme
putyin shutter
porsche taycan
orosz ukrán háború ukrajna katona fegyver donbasz konfliktus stock donyec donyeck

RSM Blog Adó extrákkal

Bár a kormányzati törekvések korábban az adminisztráció egyszerűsítése felé mutattak, a külső és belső gazdasági...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
giorgia meloni olaszország