finnország helszinki_getty_stock
Globál

Egyre többen akarnak átjutni Oroszországból Finnországba

MTI
Jelentősen nőtt a forgalom a finn-orosz határon az éjszaka folyamán - közölte a finn határőrség csütörtök reggel. A finn miniszterelnök napközben bejelentette, hogy korlátozni kívánják az orosz turisták és átutazók számát az országban.

"Egyértelműen növekedtek a számok", és "határozottan nagyobb a forgalom" - hangsúlyozta a határőrség nemzetközi ügyekért felelős illetékese, Matti Pitkaniitty. Megjegyezte: 4824 orosz állampolgár érkezett Finnországba a keleti határon szerdán, míg egy héttel korábban ugyanezen a napon 3133. Ugyanakkor szerdán kevesebben keltek át a határon, mint a hétvégén - tette hozzá. A határőrök kilenc ellenőrzőpontnál teljesítenek szolgálatot - mondta el Pitkaniitty.  

Antti Kaikkonen finn védelmi miniszter szerdán leszögezte: Finnország fokozott figyelemmel követi a helyzetet szomszédságában, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges mozgósítást rendelt el. Sanna Marin finn kormányfő csütörtökön bejelentette, hogy a kormány felmérte a Finnországon átutazó és az országba beutazó orosz állampolgárok jelentette kockázatokat, s erősen fontolja az Oroszországból beutazók számának drasztikus csökkentését.

Putyin szerdai bejelentésére utalva a kormányfő elmondta: úgy véli, "a tegnapi hírek hallatán a helyzet felülvizsgálatot kíván". "A kormány szándékai nagyon világosak: véget kell vetni az Oroszországból (Finnországba) érkező és átutazó idegenforgalomnak" - szögezte le. Putyin bejelentését követően gyorsan elkapkodták az egyirányú repülőjegyeket Oroszországban, mert sokan attól tartanak, hogy a katonakorú férfiakat nem engedik távozni az országból.

Eközben rendőrségi források szerint Norvégiában nem változott a határt átlépő orosz állampolgárok száma. Finnország egyike azon utolsó európai államoknak, melyeken keresztül az orosz állampolgároknak még van módja elhagyni országukat: Lengyelország a három balti állammal egyetemben hétfőn életbe léptette az orosz állampolgárokkal szemben elrendelt beutazási korlátozást.

Címlapkép forrása: Getty Images

Érmék tőzsde háttérrel
bét
People clash with police during a protest  following the death of Mahsa Amini, in Tehran, Iran, 21 September 2022.
forint készpénz bankjegy
trend és varos

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
People clash with police during a protest  following the death of Mahsa Amini, in Tehran, Iran, 21 September 2022.