Putyin Sojgu
Globál

Katonai szakértők: Putyin mozgósítása a kudarc beismerése

Portfolio
Az orosz haderő megosztott abban a kérdésben, hogyan lehetne a legjobban ellensúlyozni az ukrán ellentámadás sikereit – írja a CNN az amerikai és más nyugati hírszerzésekhez közel álló források alapján készült cikkében.

Két forrás szerint

Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetlenül maga ad utasításokat a terepen lévő tábornokoknak.

Ez egy modern haderőben igen szokatlan irányítási taktika, és rámutat arra a diszfunkcionális parancsnoki struktúrára, amely már a kezdete óta sújtja Oroszország ukrajnai háborúját.

Az amerikai hírszerzés többek között orosz tisztek beszélgetéseit hallgatta le, akik barátaiknak és rokonaiknak panaszkodtak a moszkvai döntéshozatalról. A stratégiát illetően jelentős nézeteltérések vannak, és

a katonai vezetők nehezen tudnak megegyezni abban, hogy hová összpontosítsák erőfeszítéseiket a védelmi vonalak megerősítése érdekében.

A Harkiv környéki orosz kudarc után átrendeződés indult meg az orosz katonai vezetésben, de a parancsnoki szerkezet így még kuszább lett, mint volt. Egy NATO-tisztviselő szerint a Harkiv környéki erők többségéért felelős parancsnokot 15 nap után váltották le posztjáról.

Még ha Oroszország képes is egy terv alapján válaszolni az ukrán sikerekre, stratégiai szempontból jelentős választ korlátozottan tud csak adni – mondták nyugati tisztviselők. A részleges mozgósítás után sem valószínű, hogy gyorsan nagy mennyiségű csapatot tudnának bevetni Ukrajnában. Az orosz haderő képességeit a katonák gyenge morálja is rontja, sok a dezertőr, emiatt állandó létszámhiánnyal küzdenek.

Katonai elemzők szerint a részleges mozgósítás bejelentése annak közvetlen beismerése, hogy a „különleges katonai művelet” nem működött, és kiigazításra szorul.

A részleges mozgósítás műveleti hatásával kapcsolatban azonban több a kérdés, mint a válasz, hiszen Moszkva a II. világháború óta nem hirdetett ki ilyen parancsot.

A NATO egy magas rangú tisztviselője szerint

összességében Oroszország most védekező pozícióban van. Ukrajna kezdeményez, ami arra kényszeríti Oroszországot, hogy ideiglenes intézkedéseket hozzon, pusztán azért, hogy elkerülje a további veszteségeket.

Hozzátette, ha Ukrajnának sikerül tartós védelmi műveleteket végrehajtania, az még inkább alááshatja az orosz védelem fenntarthatóságát.

Címlapkép: Contributor/Getty Images

panellakás budapest
Oszkó Péter
generali_shutter-20180605
ffp2 maszk
sarkanyhunor
bolt szamla inflacio draga
tanár iskola tanító pedagógus szomorú

Holdblog Világvége

Mivel sokan hívnak azzal kapcsolatban, hogy akkor most lesz-e államcsőd, meg mi vagyunk-e az új Argentína, meg vegyük-e...

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
dmr lövész mesterlövész katona stock