Ukrán páncélos Izjum
Globál

Mozgósít Oroszország, közben Ukrajna több száz hadifoglyot kapott vissza – Háborús híreink csütörtökön

Portfolio
Szerda reggelre virradóan Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges mozgósítást rendelt el Oroszországban. A döntést a donbaszi szakadár köztársaságok Oroszországhoz történő csatlakozási szándékával indokolta, és mintegy 300 ezer tartalékos katonát érint. Az ukrán csapatok mindeközben folytatják az előretörést Luhanszk megyében. Oroszország 215 hadifoglyot adott vissza Ukrajnának, többek között az Azov ezred 108 katonáját.

Itt a NATO reakciója az oroszok Ukrajnában tervezett „népszavazására”

Nyilatkozatot adott ki a NATO az oroszok Ukrajnában tervezett „népszavazásával” kapcsolatban. A katonai blokk elítéli az oroszok tervét és nem fogja elismerni ezeket a referendumokat – számol be a hírről a Reuters.

Tovább a cikkhez

Újabb magas rangú orosz halt meg balesetben

Szerdán meghalt az orosz légiközlekedési kutatóintézet volt vezetője, a 72 éves Anatolij Gerascsenko. A Moszkvai Repülési intézet korábbi igazgatóját állítólag baleset érte, a hírek szerint lezuhant a lépcsőről – írja a Business Insider.

Tovább a cikkhez

Már 10 000 orosz tartalékos jelentkezett szolgálatra Putyin behívója után

A RIA orosz hírügynökség szerint a részleges orosz mozgósítás első 24 órájában már 10 ezer orosz katona jelentkezett szolgálatra – számol be a hírről a Reuters.

Tovább a cikkhez

A félelem légköre uralkodik Oroszországban az EBESZ jelentése szerint

A félelem és megfélemlítés légköre alakult ki Oroszországban az ukrajnai háború kezdete óta, ami az eltérő vélemények elhallgattatásában nyilvánul meg - állítja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egy friss jelentésben, amelybe az AFP francia hírügynökség nyert betekintést.

Tovább a cikkhez

Korlátozzák az orosz bankok osztalékfizetését

Az orosz központi bank egyes bankoktól az osztalékfizetés korlátozását fogja követelni - közölte csütörtökön a bankszabályozási osztály vezetője - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Uniós szóvivő: az EU-nak közös álláspontot kell kialakítania a mozgósítás elől menekülő oroszokkal kapcsolatban

Az Európai Uniónak közös álláspontot kell kialakítania az ukrajnai háború miatt Oroszországból menekülő orosz állampolgárok unióba irányuló beutazási kérelmeivel kapcsolatban – ismertette az Európai Bizottság álláspontját Eric Mamer szóvivő a testület brüsszeli sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Hozzátette: a menekültkérelmek elbírálása az EU-ban a tagállamok hatáskörébe esik. Leszögezte: a kérelmeket eseti alapon kell elbírálni, figyelembe véve az alapvető jogokat és a menekültügyi eljárás jogszabályait.

Peter Stano külügyekért felelős szóvivő elmondta: a jelentések szerint számos orosz próbálja elhagyni az országot azt követően, hogy Vlagyimir Putyin elnök szerdán részleges mozgósítást jelentett be. Az ukrajnai háború kezdete óta Oroszországból már félmillióan menekültek el. Hozzátette: Putyin bejelentése után több orosz városban tüntetések kezdődtek, több mint ezer embert tartóztattak le a hatóságok.

Az Európai Unióban elvben kiállunk azon orosz állampolgárok mellett, akiknek van bátorságuk, hogy ellenállást mutassanak az orosz rezsim cselekedetei ellen, különös tekintettel az illegális ukrajnai háborúra. Együttérzünk azokkal az orosz családokkal, akik félnek elküldeni szeretteiket egy értelmetlen háborúban meghalni

– jelentette ki.

Szerdán a balti államok bejelentették, hogy hatóságaik nem adnak ki humanitárius vízumot a mozgósítás elől menekülő orosz állampolgároknak. Lettország biztonsági okokra hivatkozott, Észtország szerint az állampolgári kötelesség teljesítésének megtagadása nem indokolja a menekültstátuszt egy másik országban. A litván belügyminisztérium közölte, hogy minden egyes menedékjogi ügyet külön fognak súlyozni.

A balti államok már szeptember 19-e óta korlátozzák a schengeni térségbe való belépést a turistavízummal rendelkező oroszok számára.

(MTI)

Putyin bejelentése után Németország felpörgeti Ukrajna támogatását

Az oroszországi részleges mozgósítás miatt Németország az eddiginél is nagyobb erővel támogatja Ukrajnát az orosz támadás elleni védekezésben – mondta a német védelmi miniszter csütörtökön Berlinben.

Tovább a cikkhez

Bekeményít az EU az olajpiacon az orosz mozgósítás után

Az Európai Unió az orosz mozgósítás bejelentésének ellencsapásaként fontolóra veszi az olajárplafon bevezetését, az Oroszországba irányuló csúcstechnológiai export szigorúbb korlátozását és a magánszemélyek elleni további szankciókat - közölték meg nem nevezett képviselők.

Tovább a cikkhez

Sosem látott vallomást tettek az orosz elítéltek, akiket Ukrajnába akart küldeni a rettegett Wagner-csoport

Nemrég kiderült, hogy az ukrajnai harcokban fontos szerepet vállaló orosz Wagner-csoport börtönökből toboroz fogvatartottakat a frontvonalakra; a toborzókat pedig több esetben személyesen Jevgenyij Prigozsin, a zsoldosbrigád pénzembere tartja. A brit Guardian több olyan elítélttel is kapcsolatba tudott lépni, akik állítólag találkoztak a zsoldosvezérrel és meg is tudta őket szólítani a Wagner ígéreteiről, szankcióiról, a toborzás feltételeiről.

Tovább a cikkhez

Tovább üldözi az orosz elitet a balszerencse: ezúttal lépcsőről zuhant a halálba egy volt tisztviselő

A Moszkvai Repülési Intézet volt vezetője, Anatolij Gerascsenkó szerdán életét vesztette, miután több lépcsőfokot zuhant – írja a Newsweek.

Tovább a cikkhez

Oroszország rábólintott a Biden által jelölt új moszkvai nagykövetre

Oroszország hozzájárult Lynne Tracy, az Egyesült Államok új moszkvai nagykövetének fogadásához – közölte csütörtökön egy magas rangú orosz diplomata.

Tovább a cikkhez

Az orosz hadsereg lő- és partraszállási gyakorlatot tartott Eurázsia legészakibb pontjánál

Lő- és partraszállási gyakorlatot hajtott végre az orosz hadsereg a Cseljuszkin-foknál, az eurázsiai kontinens legészakibb pontján – közölte az Interfax hírügynökség csütörtökön az orosz Északi Flotta sajtószolgálatára hivatkozva.

A flotta tájékoztatása szerint a sarkvidéki csoport gyakorlatának fő célja csapatok együttműködésének fejlesztése volt távoli és nehezen megközelíthető helyeken, az illegális fegyveres, illetve szabotázs- és felderítő csoportok elleni harcban, a kiépítetlen partra való kiszállásban, hídfőállás elfoglalásában és védelmében.

Az Alekszandr Otrakovszkij nagy partraszálló hajóról végrehajtott műveletet a tengerről az Admiral Levcsenko nagy tengeralattjáró-elhárító hajó rohamcsoportokat szállító motorcsónakokkal és Ka-27-es helikopterekkel támogatta. A partraszálló erők hídfőállást foglaltak el a parton, majd öt kilométer mélyen benyomultak a félszigetre.

Az Északi Flotta valójában az orosz fegyveres erők hadászati haderőnemközi egyesülése, amelyet azért hoztak létre, hogy az Északi-sarkvidéken és a világóceán más területein az orosz érdekek érvényesítéséért lépjen fel. A flotta 2021. január 1. óta önálló katonai körzet státusszal és az orosz haditengerészet legerősebb tengeralattjáró-csoportosulásával rendelkezik.

(MTI)

Katonai szakértők: Putyin mozgósítása a kudarc beismerése

Az orosz haderő megosztott abban a kérdésben, hogyan lehetne a legjobban ellensúlyozni az ukrán ellentámadás sikereit – írja a CNN az amerikai és más nyugati hírszerzésekhez közel álló források alapján készült cikkében.

Tovább a cikkhez

Lengyelország és a balti államok nem fogadják tárt karokkal a mozgósítás elől menekülő oroszokat

A részleges oroszországi mozgósítás miatt netán bekövetkező tömeges külföldre távozás esetén Lengyelország összehangolná lépéseit a balti országokkal – közölte Pawel Soloch, a lengyel nemzetbiztonsági iroda (BBN) főnöke csütörtökön a Polsat News hírtelevízióban. A balti országok közben kijelentették, nem adnak menedékjogot a mozgósítás elől menekülő orosz állampolgárnak.

Tovább a cikkhez

Újabb pontban szakít az autoriter múlttal Putyin egyik legfontosabb szövetségese

Kazahsztánban törlik az állami ünnepek sorából az "első elnök napját", december 1-jét - erről fogadott el törvényt csütörtökön a parlament alsóháza (medzslisz).

Tovább a cikkhez

Hosszas hallgatás után Törökország is reagált az ukrajnai népszavazásokra

A megszállt ukrán területeken tartott illegitim orosz népszavazások azzal fenyegetnek, hogy elmélyítik a konfliktust - figyelmeztetett a török külügyminisztérium.

Tovább a cikkhez

FSZB: Törökországba és Európába irányuló gázvezeték felrobbantására készült egy ukrán ügynök

Megakadályozta egy ukrán ügynök tervezett robbantásos merényletét a Törökországba és Európába energiát szállító gázvezeték ellen az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) – közölte a szolgálat közkapcsolati központja csütörtökön a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel.

A támadást a tájékoztatás szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) egy 44 éves, orosz állampolgárságú ügynöke készítette elő, akit korábban Ukrajna területén szerveztek be. A gyanúsítottat és négy, ugyancsak orosz állampolgárságú bűntársát őrizetbe vették.

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat megakadályozta, hogy az ukrán különleges szolgálatok szabotázs- és terrorcselekményt kövessenek el egy Törökország és Európa energiaellátását biztosító olaj- és gázipari létesítményben

– szólt a közlemény.

Az ügynököt akkor fogták el, amikor egy rejtekhelyről származó két, nagy erejű, házi készítésű kumulatív robbanószerkezetet vett elő. Az FSZB szerint a gyanúsított eszközein megtalálták a kommunikációt, amelyet egyik SZBU-beli kezelőjével folytatott. Ezenkívül a robbanószerkezetek összeállítására vonatkozó útmutatást, pénzátutalás nyomait és a robbantás helyszínének koordinátáit is megtalálták a készülékeken.

(MTI)

Medvegyev már tudja az ukrán területeken tartandó „népszavazások” eredményét

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, illetve miniszterelnök, jelenleg az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese Telegram-üzenetben ismertette Vlagyimir Putyin szerdai határozatainak eredményeit, és ismét fenyegetést küldött a Nyugatnak.

Tovább a cikkhez

Máris megoldást kell keresni az orosz Mir fizetési rendszer problémáira

Recep Tayyip Erdogan török elnök péntekre egy gazdasággal foglalkozó magas szintű találkozót tervez összehívni, amelyen a Mir orosz fizetési rendszer és az esetleges nyugati szankciók kerülnének megvitatásra - közölte a Reutersnek két, az üggyel kapcsolatban információval rendelkező forrás.

Tovább a cikkhez

Még a legendás Kalasnyikov-gépkarabélyt is módosítják az oroszok az ukrajnai tapasztalatok miatt

Az ukrajnai harctéri tapasztalatok alapján Oroszország módosítja a Kalasnyikov gépkarabély-család legújabb variánsát, az AK-12-est - írja a RIA Novosztyi.

Tovább a cikkhez

Tényleg bevethet atomfegyvert Oroszország Ukrajnában? – Putyin szerdai beszédének elemzése adhatja meg a választ

Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) védelmi agytröszt már részben ismertetett jelentésében Vlagyimir Putyin szerdai, a részleges mozgósításról szóló bejelentését elemezte, méghozzá abból a szempontból, hogy vajon az orosz elnök atomfegyverrel való fenyegetése magában foglalja-e azt, hogy Oroszország valóban kész bevetni atomfegyvert Ukrajnában.

Tovább a cikkhez

Alaposan hullanak az amerikai M113-asok Ukrajnában

Az elmúlt napokban több felvétel is kikerült az ukrajnai háború különféle frontvonalairól megsemmisült vagy orosz kézre került, amerikai gyártmányú M113-as páncélozott szállító harcjárművekről vagy ezek holland variánsairól. Az ukrán ellentámadásban ezek a járművek fontos szerepet játszanak, de nagyon úgy tűnik, hogy pár nap alatt a korszerűnek nem éppen mondható M113-asok és a holland YPR-765-ösök az ukránok egyik legnagyobb arányban elvesztett nyugati fegyverrendszereivé váltak.

Tovább a cikkhez

Mire megy Oroszország a részleges mozgósítással? – Itt a szakértői válasz

Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) védelmi agytröszt magyar idő szerint csütörtökre virradó éjjel tette közzé napi jelentését az ukrajnai háborúról, amelyben elsősorban a Vlagyimir Putyin által szerdán bejelentett részleges mozgósítás lehetséges hatásaival foglalkozik.

Tovább a cikkhez

Növeli a NATO a készültséget Oroszország szövetségesével szemben

A NATO koszovói békefenntartó missziójának egyik parancsnoka bejelentette, hogy a KFOR zászlóalj méretű tartalékos katonai egységet vezényelt Koszovóba. A koszovói szerbek körében ismét emelkedik a feszültség, ahogy közeleg a koszovói gépjárművek állami rendszámtáblákkal való felszerelésére vonatkozó határidő - írta meg a Reuters.

Tovább a cikkhez

Észak-Korea állítja: tévedtek az Egyesült Államok hírszerzői

Észak-Korea csütörtökön kijelentette, hogy soha nem szállított fegyvert vagy lőszert Oroszországnak, és nem is tervezi a közeljövőben. Ugyanakkor figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy fejezze be a vádaskodásokat és hagyjon fel az izolált ország megítélésének rombolásával - írta meg a Reuters.

Tovább a cikkhez

Újabb szankciók előkészítéséről állapodott meg Oroszország ellen az EU

Az Európai Unió tagállamai megállapodtak szerdán New Yorkban, az ENSZ Közgyűlése alkalmával tartott találkozójukon, hogy újabb szankciókat vezetnek be Oroszországgal szemben, és növelik az Ukrajnának nyújtott támogatást - jelentette be Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Tovább a cikkhez

Videó: tömegesen menekülnek külföldre az oroszok

Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnapi, részleges mozgósítást elrendelő bejelentését követően sok orosz lakos kísérelt meg minél gyorsabban külföldre jutni. A Twitterre felkerült felvételek szerint a finn-orosz határátkelőhelyen szerda délután kilométeres sor állt.

Tovább a cikkhez

Zelenszkij: öt feltétele van a békének

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ Közgyűlésén videóüzenetben elmondott beszédében arra szólította fel a világ országait, hogy a világszervezet állítson fel rendkívüli bíróságot, amely „igazságos büntetést” szab ki Oroszországra, és megfosztja vétójogától az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Tovább a cikkhez

Putyin a tüntetőket máris mozgósította, 1300 embert vittek el a rendőrök

Egy emberi jogi szervezet szerint az orosz rendőrség mintegy 1300 tüntetőt tartóztatott le szerdán, akik Vlagyimir Putyin részleges mozgósításról szóló bejelentése után vonultak az utcára több orosz városban is – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Váratlanul elengedték a rettegett Azov-ezred parancsnokait és a halálra ítélt külföldieket az oroszok

Szabadon engedték hadifogságból az ukrán Azov nemzeti gárdista ezred vezetőit az oroszok – írja Facebook-oldalán az ukrán katonai vezérkar.

Tovább a cikkhez

Hírszerzési jelentés: politikai hazárdjátékba kezdett Putyin

A brit védelmi minisztérium csütörtök reggel is közzétette hírszerzési jelentését.

Tovább a cikkhez

Mozgósít Oroszország, közben Ukrajna több száz hadifoglyot kapott vissza – Háborús híreink csütörtökön

Címlapkép: Ukrán katonák Izjumnál 2022. szeptember 19-én. Ukrinform / Future Publishing

Visszatért Ukrajnába Wali, a legendás kanadai mesterlövész

Bő négy hónappal azután, hogy elhagyta Ukrajnát, most visszatért a frontvonalra Wali, Kanada sztármesterlövésze.

Tovább a cikkhez
giorgia meloni olaszország
tőzsde
Putyin: Elavulttá vált a liberális eszme
putyin shutter
porsche taycan
orosz ukrán háború ukrajna katona fegyver donbasz konfliktus stock donyec donyeck

RSM Blog Adó extrákkal

Bár a kormányzati törekvések korábban az adminisztráció egyszerűsítése felé mutattak, a külső és belső gazdasági...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
giorgia meloni olaszország