belfast-eszak-irorszag-egyesult-kiralysag-ir-sziget-egyesult-irorszag-unity-in-our-time
Globál

Történelmi fordulat az Egyesült Királyság forrongó területén - Egyre közelebb a Londontól való elszakadás?

Portfolio
Észak-Írországban most először több a katolikus, mint a protestáns - derült ki a csütörtöki népszámlálási eredményekből. Ez a történelmi jelentőségű változás egyesek szerint hozzájárulhat ahhoz, hogy a régió támogassa a Nagy-Britanniától való elszakadást és az egyesült Írország megvalósulását - számolt be a Reuters.

Észak-Írországban most először több a katolikus, mint a protestáns - derült ki a friss népszámlálási adatokból. A változás egy évszázaddal azután történt meg, hogy az észak-írországi igazgatást azzal a céllal hozták létre, hogy a déli, újonnan függetlenné vált, túlnyomórészt katolikus ír állam ellensúlyaként fenntartsák a britbarát, protestáns "unionista" többséget. Akkoriban a lakosság megoszlása nagyjából kétharmad részben protestáns és egyharmad részben katolikus volt.

A csütörtökön közzétett 2021-es népszámlálás adatai szerint a válaszadók 45,7%-a vallotta magát katolikusnak vagy katolikus neveltetésűnek, míg 43,5%-a protestánsnak vallotta magát.

Az előző, egy évtizeddel korábbi népszámlálás szerint Észak-Írország lakosságának 48%-a volt protestánsok 48%-kal bírtak - arányuk ekkor csökkent először 50% alá -, a katolikusok pedig a lakosság 45%-át tették ki.

Észak-Írország felekezeti megosztottsága a 17. századra vezethető vissza, amikor Skóciából és Angliából protestáns telepeseket "telepítettek" a sziget északkeleti részére, hogy megerősítsék az angol korona tekintélyét.

A demográfusok régóta azt jósolják, hogy a katolikusok, akik általában fiatalabbak és magasabb a születési arányuk, egy generáción belül a választók többségét alkothatják.

Az ír nacionalisták, a Sinn Féin májusi regionális választási győzelme, amellyel először szerezték meg a legtöbb mandátumot, sok unionistát sokkolt.

Colum Eastwood, a kisebbik, mérsékelt ír nacionalista párt, az SDLP vezetője csütörtökön azt mondta, a legutóbbi népszámlálási adatokból kiderült változás 

"a modern Írország történetében olyan korszakalkotó pillanat", amelyet nem szabad lekicsinyelni.

Bár a katolikusok általában az ír nacionalista pártokra szavaznak és támogatják az egységes Írország ügyét, a katolikus lakosság számának növekedése nem növeli automatikusan egyik párt támogatottságát sem. A katolikus és protestáns szavazók jelentős kisebbsége támogatja a közösségeken átívelő Szövetség Pártot, amely a májusi választásokon megduplázta mandátumainak számát.

A felmérések azt is mutatják, hogy nem minden katolikus és protestáns támogatja az egyesült Írországgal kapcsolatos, a saját közösségében uralkodó nézeteket.

A népszámlálás egy másik kérdéséből kiderült, hogy az Észak-Írországban élők 43%-a britnek vallja magát, szemben a 10 évvel ezelőtti 48%-kal. 33%-uk írnek tartja magát, szemben a szintén 10 évvel korábban mért 28%-kal.

További 32% északírnek vallotta magát a népszámláláson, amelyen egynél több nemzeti identitást is választhattak.

Az 1998-as Nagypénteki Egyezmény megkötése előtt több mint 3000-en haltak meg a három évtizedes harcok során, amelyek a főként katolikus ír nacionalisták - akik az egységes Írországot akarták létrehozni -, a főként protestáns britpárti lojalisták és a brit hadsereg között folytak.

Címlapkép forrása: Larissa Schwedes/picture alliance via Getty Images

ffp2 maszk
sarkanyhunor
bolt szamla inflacio draga
tanár iskola tanító pedagógus szomorú
áram vezeték erőmű zaporizzsja stock
burkina faso

Holdblog Világvége

Mivel sokan hívnak azzal kapcsolatban, hogy akkor most lesz-e államcsőd, meg mi vagyunk-e az új Argentína, meg vegyük-e...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
dmr lövész mesterlövész katona stock