azov
Globál

Váratlanul elengedték a rettegett Azov-ezred parancsnokait és a halálra ítélt külföldieket az oroszok

Portfolio
Szabadon engedték hadifogságból az ukrán Azov nemzeti gárdista ezred vezetőit az oroszok – írja Facebook-oldalán az ukrán katonai vezérkar.

Egy fogolycsere keretein belül összesen 215 hadifoglyot jutattott vissza Ukrajnába Oroszország, elsősorban olyan katonákat és milíciákat, akiket Mariupolban, az Azovsztal-bunkerben ejtettek foglyul.

A szabadon engedett ukránok közt megtalálható Denisz Prokopenkó, az Azov nemzeti gárdista ezred főparancsnoka, Szjatoszlav Palamar, helyettese, illetve Szergej Volinszkij, a 36-os számú tengerészgyalogsági zászlóalj parancsnoka is. Elengedték rajtuk kívül még az oroszok a „Donyeci Népköztársaságban” halálra ítélt két brit és egy marokkói állampolgárt is.

Nem megerősített, orosz források szerint az ukránok cserébe Viktor Medvedcsuk oroszpárti ukrán üzletembert és politikust engedték el, Vlagyimir Putyin elnök személyes jóbarátját, illetve rajta kívül még 55 orosz hadifoglyot, köztük több pilótát.

A hír orosz körökben finoman szólva sem talált pozitív fogadtatásra. Az oroszok (nem teljesen alaptalanul) az Azov nemzeti gárdista ezredet teszik felelőssé a legdurvább háborús bűncselekmények elkövetéséért a 2014-15-ös, kelet-ukrajnai harci cselekmények során, az alakulat pedig sokáig többnyire szélsőjobboldali érzelmű harcosokból állt. Miután a Mariupolban tapasztalható helytállás miatt az azovosok jelenetős nemzetközi figyelmet kaptak, az alakulat jelentős erőfeszítést tett imidzsének javításába.

Mindettől függetlenül az volt várható, hogy az oroszok valamilyen kirakatper során durva büntetéseket aggasztanak majd legalább az Azov-vezetők nyakába, hiszen Oroszország hivatalosan is terrorszervezetként tartja nyilván a gárdista ezredet. Az, hogy a "nácimentesítés" fő célpontjainak gondolt azovosokat elengedték, jó eséllyel a hadifoglyokat és az ukrán vezetést is meglepte.

A fogolycserében Törökország közvetített. Egyelőre meg nem erősített források szerint Prokopenkó és Palamar egyelőre nem is térhetnek haza Ukrajnába, a háború végéig Törökország területén maradnak, a török hatóságok őrizetében.

Címlapkép: STR/NurPhoto via Getty Images

sarkanyhunor
bolt szamla inflacio draga
tanár iskola tanító pedagógus szomorú
áram vezeték erőmű zaporizzsja stock
burkina faso
steiner attila cimlapkep3

Holdblog Világvége

Mivel sokan hívnak azzal kapcsolatban, hogy akkor most lesz-e államcsőd, meg mi vagyunk-e az új Argentína, meg vegyük-e...

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
dmr lövész mesterlövész katona stock