Putin shakvat uzbeg orosz talalkozo
Globál

Egyre több az árulkodó jel: eltávolodna Putyintól az egyik legnépesebb volt szovjet tagköztársaság

Portfolio
Egyre látványosabb a harmadik legnépesebb volt szovjet köztársaság távolodása az orosz érdekszférából: Üzbegisztán elsőként börtönnel fenyegette az orosz-ukrán háborúba bármelyik oldalhoz csatlakozó önkéntes állampolgárait, majd ezt követően bejelentette, hogy leállítja az orosz Mir kártyák használatát.

A Reuters értesülései szerint Üzbegisztán államügyészei óva intették az állampolgárokat attól, hogy külföldi hadseregekhez csatlakozzanak. Ennek fő kiváltó oka, hogy Oroszország gyorsított eljárásban állampolgárságot ajánlott azoknak, akik jelentkeznek az orosz hadsereg kötelékébe, illetve Ukrajnában népszerűvé vált egy videó, amin üzbég önkéntesek beszélnek.

Korábban a külföldieknek a honosításhoz legalább három évig kellett az orosz hadseregben szolgálniuk, ráadásul most előzetes tartózkodási engedélyre sincs szükségük az önkénteseknek.

Az ukrán közösségi médiában szeptemberben elterjedt egy videó, amelyen két üzbég látható. A videón elhangzó beszélgetés szerint a két üzbég az ukrán fronton adta meg magát egy összecsapás során. Az őrizetbe vettek azt mondták, hogy Moszkvában toborozták őket.

A külföldi katonai konfliktusokban harcolókat az üzbég törvények értelmében büntetőjogi felelősségre vonás fenyegeti

- közölte a közép-ázsiai ország főügyészsége szerdán késő este közleményben.

Üzbegisztán ráadásul péntek reggel felfüggesztette a Bank of Russia fizetési rendszere (NSPK) által kibocsátott Mir kártyákon keresztül történő fizetések feldolgozását. A Mirt a moszkvai vezetés a nemzetközi kártyahálózatok alternatívájaként vezette be, amik Ukrajna megtámadását követően lekapcsolták hálózataikat Oroszországban.

Az Egyesült Államok a múlt héten szankciókat vetett ki Vladimir Komlevre, az NSPK elnökére, nem sokkal később pedig az oroszbarát Törökország két bankja, a Denizbank és az Isbank is felfüggesztette a Mir használatát.

A 35 milliós, túlnyomórészt fiatal lakosságával Üzbegisztán az egyik legnépesebb volt szovjet tagköztársaság, amely eddig az orosz befolyási övezetben ragadt. Több százezer üzbég él Oroszországban vagy utazik rendszeresen Oroszországba az otthoni munkalehetőségek hiányában, így Oroszország jelentős felhasználói bázistól és fontos szövetségestől eshet el a közeljövőben.

Címlapkép forrása: Getty Images

forint készpénz bankjegy
ratatics-peter-mol-542481
erdogan törökország
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Luhanszk népszavazás