vlagyimir putyin
Globál

Elemző: olyat tett Putyin, ami a harkivi kudarcnál is jobban feldühíti az orosz nacionalistákat

Portfolio
Még a harkivi katonai kudarcnál is jobban feldühíti az orosz nacionalistákat az, hogy a Kreml elengedte az ukrán Azov nemzeti gárdista ezred vezetőit – véli Tadeusz Giczan, a CEPA elemzője, a fehérorosz ellenzéki NEXTA portál főszerkesztője.

Giczan Twitteren közzétett véleményében rávilágít arra, hogy az Ukrajna elleni háború egyik fő célja a „nácimentesítés” volt, az orosz propaganda pedig nyolc éven keresztül démonizálta az Azov-ezred tagjait. Az orosz médiában gyakran az SS-hez hasonlították az ukrán félkatonai formációt, akik az oroszok szerint tömeges atrocitásokat követnek el a donbaszi civilek ellen.

Giczan úgy látja, az orosz haderő mariupoli győzelme, mely során az Azov vezetőit élve elfogták, az orosz haderő eddigi legnagyobb sikere volt. Az azovos vezetők pere és kivégzése pedig Ukrajna „felszabadításának” szimbolikus lépése kellett volna, hogy legyen.

Aztán pont, mikor elkészültek a tárgyaláshoz való ketrecek, Putyin kicserélte őket keresztlányának apjára. Ez olyan az orosz nacionalisták szemében, mintha a Szovjetunió elfogta volna Rommel tábornokot egy teljes SS-hadosztállyal 1942-ben, aztán elcserélte volna őket Sztálin fiára

– írja Giczan.

(Sztálin legidősebb fia, Jakov Dzsugasvili náci hadifogságban halt meg, miután apja nem volt hajlandó elcserélni őt Friedrich Paulus, Sztálingrádnál szovjet fogságba esett Wehrmacht-tábornokra.)

A fehérorosz elemző szerint a harkivi orosz kudarc miatt eleve dühös orosz nacionalistákat Putyin most teljesen maga ellen fordította.

Ezzel az árulással gyakorlatilag az elsőszámú ellenség lett. A lépés miatt teljesen világossá vált, hogy Ukrajna nácimentesítése csak egy blöff volt

– fogalmazott Giczan.  

A NEXTA főszerkesztője azzal zárja gondolatait, hogy a mozgósítással is hibát követett el Putyin, hiszen maga ellen fordította a társadalom apolitikus részének elég jelentős szeletét.

Még korai megmondani, de szerintem 2022. szeptember 21-ét úgy emlegetik majd a történészek, mint az egyik legfontosabb nap Putyin Oroszországának bukásában

– írja Giczan.

Az orosz haderő tegnap hajnalban cserélte ki az Azov nemzeti gárdista ezred vezetőit 55 orosz hadifogolyra, illetve Viktor Medvedcsuk oroszpárti ukrán politikus-oligarchára, Vlagyimir Putyin személyes jóbarátjára.

Címlapkép: Contributor/Getty Images

forint készpénz bankjegy
ratatics-peter-mol-542481
erdogan törökország
áram

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Luhanszk népszavazás