Ukrán tank Izjum
Globál

Elkezdődtek a „népszavazások” Ukrajnában, Oroszországban már sorozzák a tartalékosokat – Háborús híreink pénteken

Portfolio
Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán részleges mozgósítást hirdetett Oroszországban, ami elvileg 300 ezer tartalékos behívását jelenti, de a gyakorlatban ennél jóval több katona besorozásáról is szó lehet. Eközben az oroszok által megszállt ukrán területeken megindultak az álnépszavazások: Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon megyében az Oroszországhoz csatlakozásról szavaznak. Az orosz vezetés nyilatkozatai alapján nem lehet kétséges a végeredmény.

Németország segítő jobbot nyújtana a mozgósítás elől menekülő oroszoknak

A német szövetségi kormány segíteni kíván az Ukrajna elleni háború miatt Oroszországban elrendelt részleges mozgósítás elől menekülő embereknek, és a kérdés európai uniós szintű megoldására törekedik - mondta a német külügyminisztérium szóvivője pénteken Berlinben.

Tovább a cikkhez

Továbbra is ömlik az orosz olaj Németországba

A német nyersolajimport volumene 13,5 százalékkal nőtt 2022 első hét hónapjában éves összehasonlításban, azt követően, hogy a gazdaság megkezdte a kilábalást a Covid-járványból, emellett pedig a magasabb árak következményeképp a számlák több mint kétszeresükre emelkedtek - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Sötét idők jöhetnek: ezeket az EU-s tagállamokat bármikor lekapcsolhatják az orosz energiahálózatról

Kaja Kallas észt miniszterelnök közölte, hogy akár áramkimaradás is lehetséges, ha Oroszország kirúgja a balti államokat a közös elektromos hálózatból. A miniszterelnök ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy védelmi készültségi gyakorlatot tartanak - írta meg a Reuters.

Tovább a cikkhez

Balickij: ukrán kommandósok próbálták meg szabotálni az orosz népszavazást

Ukrán szabotőrök nyitottak tüzet egy gépkocsira a népszavazás napján a Zaporizzsja megyei Polohi város közelében - közölte Jevgenyij Balickij, az orosz megszálló erők által kinevezett területi közigazgatás vezetője.

Tovább a cikkhez

Lépett Zelenszkij felesége: munkába kezdett Ukrajna újjáépítése érdekében

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Telegram csatornáján közölte, hogy felesége, Olena Zelenszka egy alapítványt hozott létre annak érdekében, hogy előremozdítsa a humanitárius segítségnyújtást és a háború utáni újjáépítést Ukrajnában.

Tovább a cikkhez

Nagyon furcsa népszavazás zajlik az oroszok által megszállt területeken – Itt vannak az első videók

Ma kezdődött el az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazás azokon a területeken, melyeket az orosz haderő tart megszállva, az ukrán Donyec, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja megyékben. Talán senkinek nincsenek illúziói azzal kapcsolatosan, hogy mi lesz az eredmény, de maga a népszavazás menete is finoman szólva sajátos. Erről több videó is tanúskodik.

Tovább a cikkhez

Megszólalt Európa fekete báránya: Putyint belerángatták a háborúba

Silvio Berlusconi meghökkentő állításokat tett egy csütörtök esti rádióinterjúban. Legfőbb kijelentései közé tartozott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt valójában rávették Ukrajna megszállására, és tisztességes embereket akart Kijev élére állítani - írta meg a Reuters.

Tovább a cikkhez

Atomkatasztrófától tart Lengyelország – felkészültek a jódtabletták kiosztására

A Reuters értesülései szerint a lengyel hatóságok megkezdték a jódtabletták elosztását az ország tűzoltóságai között, mivel tartanak attól, hogy az Enerhodar városa körüli harcok miatt megsérül Európa legnagyobb atomerőműve.

Tovább a cikkhez

Sokkoló mennyiségű ukrán állampolgárt deportáltak eddig az oroszok

A Reuters által közölt amerikai értesülések szerint 900 ezer-1,6 millió ukrán állampolgárt deportáltak a háború megkezdése óta az orosz hatóságok a megszállt ukrán területekről.

Tovább a cikkhez

Üvöltöző katonák, részegek, verekedés – Jönnek a videók az orosz mozgósításról

Várható volt, hogy a morálbeli problémákkal küzdő orosz haderő gondjait nem éppen a mozgósítás fogja megoldani, főleg, hogy úgy tűnik, egyáltalán nem csupán kiképzett, katonai tapasztalattal rendelkező tartalékosokat hívnak az ukrajnai frontra.  Az eddig kiszivárgott videók alapján a behívottak morálja már most alacsony: vannak, akik részegeskednek, vannak, akik verekednek, mások szervezetlenül kiabálnak a reguláris állománnyal, feletteseikkel.

Tovább a cikkhez

Egyre több az árulkodó jel: Eltávolodna Putyintól az egyik legnépesebb volt szovjet tagköztársaság

Egyre látványosabb a harmadik legnépesebb volt szovjet köztársaság távolodása az orosz érdekszférából: Üzbegisztán elsőként börtönnel fenyegette az orosz-ukrán háborúba bármelyik oldalhoz csatlakozó önkéntes állampolgárait, majd ezt követően bejelentette, hogy leállítja az orosz Mir kártyák használatát.

Tovább a cikkhez

Üzbegisztán is leállította Putyin bankkártyás rendszerét

Üzbegisztán felfüggesztette a Bank of Russia fizetési rendszere (NSPK) által kibocsátott Mir kártyákon keresztül történő fizetések feldolgozását - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Nagy bajban az orosz légierő: tömegével hordják a polgári pilótákat az ukrán frontra

Az orosz légitársaságok és repülőterek alkalmazottai megkapták az első behívóleveleket, miután Vlagyimir Putyin elnök részleges katonai mozgósítást rendelt el szerda reggel - írta meg a Reuters.

Tovább a cikkhez

Elemző: olyat tett Putyin, ami a harkivi kudarcnál is jobban feldühíti az orosz nacionalistákat

Még a harkivi kudarcnál is jobban feldühíti az orosz nacionalistákat az, hogy a Kreml elengedte az ukrán Azov nemzeti gárdista ezred vezetőit – véli Tadeusz Giczan, a CEPA elemzője, a fehérorosz ellenzéki NEXTA portál főszerkesztője.

Tovább a cikkhez

Az orosz jegybank szerint "elfogadható" az a 25 milliárd dollár, amit az orosz bankok elvesztettek a háború miatt

Az orosz jegybank közlése szerint az orosz bankok 1500 milliárd rubelt vesztettek el az orosz-ukrán háború következtében – számol be a hírről a Reuters.

Tovább a cikkhez

Tüntetőket, diákokat és nemzetiségieket küld a frontra Oroszország

Az amerikai Institute for the Study of War védelmi agytröszt magyar idő szerint péntekre virradóra is közzétette jelentését az ukrajnai háborúról.

Tovább a cikkhez

Felrúgták a tűzszünetet, véres harcok kezdődhetnek Oroszország érdekszférájában

Örményország és Azerbajdzsán is azzal vádolta a másikat, hogy péntekre virradóra tüzet nyitott rá. Az éjszakai összecsapásokkal így megtört az alig egy hete kötött tűzszüneti megállapodás, amely lezárta a két volt szovjet tagköztársaság közötti összecsapásokat a múlt héten - írta meg a Reuters.

Tovább a cikkhez

Hírszerzési jelentés: az ukrán erők orosz szempontból alapvető fontosságú területre gyakorolnak nyomást

A brit védelmi minisztérium péntek reggel is közzétette hírszerzési jelentését.

Tovább a cikkhez

Forrongó konfliktus rendezésében segítene Grúzia

Grúzia (Georgia) kész a párbeszéd központjává válni Azerbajdzsán és Örményország között a térségbéli béke biztosítása végett - jelentette ki Irakli Garibasvili grúziai miniszterelnök csütörtökön New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakán felszólalva.

Tovább a cikkhez

Az Egyesült Államok hadihajókkal gyakorolna nyomást Putyin szövetségesére

Egy amerikai repülőgép-hordozó jelent meg pénteken Dél-Korea partjainál, amire 2018 óta nem volt példa. A repülőgép-hordozó egy közös katonai hadgyakorlat keretein belül csatlakozott a dél-koreai amerikai flottához, amelynek célja Észak-Korea elrettentése - írta meg a Reuters.

Tovább a cikkhez

Megkezdődtek a „népszavazások” az oroszok által megszállt ukrán megyékben

Az orosz sajtóban megjelentek tudósítások arról, hogy elkezdődtek a „népszavazások” Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon ukrán megyék oroszok által megszállt részein az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásról.

Tovább a cikkhez

Elkezdődtek a „népszavazások” Ukrajnában, Oroszországban már sorozzák a tartalékosokat – Háborús híreink pénteken

Címlapkép: Ukrán csapatok Izjumban 2022. szeptember 19-én. Oleksii Chumachenko/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

generali_shutter-20180605
ffp2 maszk
sarkanyhunor
bolt szamla inflacio draga
tanár iskola tanító pedagógus szomorú
áram vezeték erőmű zaporizzsja stock
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
dmr lövész mesterlövész katona stock