azeri hadsereg bmp
Globál

Felrúgták a tűzszünetet, véres harcok kezdődhetnek Oroszország érdekszférájában

Portfolio
Örményország és Azerbajdzsán is azzal vádolta a másikat, hogy péntekre virradóra tüzet nyitott rá. Az éjszakai összecsapásokkal így megtört az alig egy hete kötött tűzszüneti megállapodás, amely lezárta a két volt szovjet tagköztársaság közötti összecsapásokat a múlt héten - írta meg a Reuters.

Mindkét ország védelmi minisztériuma nyilatkozatot adott ki péntek reggel, amiben egyaránt a másik felet vádolták azzal, hogy a közös határ mentén kiújult összecsapásokban elsőként nyitott tüzet. Ezt megelőzően, a múlt hét elején két napon át tartó, csaknem 200 katona halálát okozó összecsapások zajlottak a két ország között. A kétnapos konfliktust követően Oroszország közvetítésével tűzszünetben állapodott meg a két kaukázusi ország.

Szeptember 23-án hajnalban az azerbajdzsáni fegyveres erők tüzet nyitottak a határ keleti részén található örmény harcálláspontokra. Az ellenséges tüzet az örmény csapatok megtorló akciókkal elfojtották

- közölte elsőként Örményország védelmi minisztériuma pénteken.

Baku válaszul azt reagálta, hogy csütörtök estétől kezdődően Örményország fegyveres erői tüzet nyitottak az azeri határ három különböző területére is, jellemzően kézifegyvereket használva. Baku állítása szerint az azeri védelmi erők csak a provokációra tettek "megtorló intézkedéseket".

Örményország és Azerbajdzsán évtizedek óta viszályban áll egymással a hegyi-karabahi enklávé miatt, amely örmény többségű, de a Szovjetunió idején Azerbajdzsánhoz tartozott. Mivel a 2020-as fegyverszünetet Oroszország szavatolta a két ország között, így az azeri-örmény konfliktus különösen kellemetlen Putyin számára.

Oroszország Örményország katonai szövetségese, ennek ellenére ellenállt Jereván kérésének, hogy a közös katonai védelmi szervezetben életbe léptessék az önvédelmi záradékot. A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (CSTO) alapokmánya szerit ugyanis Oroszországnak ebben az esetben kötelessége lenne beleavatkoznia a konfliktusba, hogy megvédje az örmény határokat.

Címlapkép forrása: Resul Rehimov/Getty Images

forint készpénz bankjegy
áram
GettyImages-1324724478
peszkov
penzugyminiszterium
északi áramlat

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Luhanszk népszavazás