kaszpi-tenger-kaukazusi-regio-azerbajdzsan-ormenyorszag-gruzia-turkmenisztan-uzbegisztan-iran
Globál

Forrongó konfliktus rendezésében segítene Grúzia

MTI
Grúzia (Georgia) kész a párbeszéd központjává válni Azerbajdzsán és Örményország között a térségbéli béke biztosítása végett - jelentette ki Irakli Garibasvili grúziai miniszterelnök csütörtökön New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakán felszólalva.

Készen állunk a párbeszéd központjává válni, hogy megerősítsük a szükséges békét és stabilitást térségünkben. Grúzia éppen ezzel a céllal járul hozzá a szomszédsági békekezdeményezéshez, amely magában foglalja mindhárom dél-kaukázusi ország részvételét

- mondta a grúziai kormányfő.

Hangsúlyozta egyben, hogy ez a békekezdeményezés nem hivatott kiváltani más, meglévő tárgyalási formátumokat.

Egyben reményét fejezte ki, hogy Grúzia jószolgálati közvetítőként léphet fel a felek között, ami elősegítheti a térségbéli biztonsági helyzet normalizálódását.

Garibasvili felidézte, hogy Grúzia eddigi közvetítésének köszönhetően 2021 júniusában Azerbajdzsán átadott Örményországnak tizenöt foglyul ejtett katonát, Jereván pedig megküldte Bakunak azokat a térképeket, amelyeken az aknamezők helye van feltüntetve. További példaként hozta fel a közvetítésre Ararat Mirzoján örmény és Ceyhun Bayramov azeri külügyminiszterek találkozóját idén július 16-án Tbilisziben.

A TASZSZ orosz hírügynökség felidézte, hogy a szomszédsági békekezdeményezést először tavaly, az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakán vetette fel Garibasvili a fekete-tengeri régió stabilitásának biztosítására.

Örményország és Azerbajdzsán évtizedek óta viszályban áll egymással a hegyi-karabahi enklávé miatt, amely örmény többségű, de a Szovjetunió idején Azerbajdzsánhoz tartozott. Örményország segítségével a helyi örmények a 90-es évek elején véres háborúban Hegyi-Karabah egészét, sőt a környező területeket is ellenőrzésük alá vonták.

A több évtizedes konfliktus 2020. szeptember 27-én lángolt fel újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított az örmények ellenőrizte enklávé és a környező területek visszafoglalására. Hadműveletei döntően sikerrel jártak. Jóllehet a felek 2020. november 9-én, orosz közvetítéssel fegyverszünetben állapodtak meg, a határ menti térségben továbbra is rendszeresek az összetűzések.

Azerbajdzsán a múlt héten örmény provokációra hivatkozva támadást indított Örményország ellen. Megfigyelők szerint azt igyekszik kihasználni, hogy a fegyverszüneti vonalon békefenntartókat állomásoztató Oroszország erejét leköti az ukrajnai háború.

Jereváni források szerint a harcok kiújulása most nem Hegyi-Karabahra, hanem örményországi területekre összpontosult.

Címlapkép forrása: Getty Images

forint készpénz bankjegy
ratatics-peter-mol-542481
erdogan törökország
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Luhanszk népszavazás