izrael-jeruzsalem-siratofal
Globál

Kicsapta a biztosítékot Izraelben a miniszterelnök ENSZ-közgyűlésen tartott beszéde

MTI
Izraelben a jobboldali pártok bírálták, a baloldalon viszont üdvözölték Jaír Lapid miniszterelnök ENSZ-közgyűlésen elmondott, és a kétállami megoldást hangsúlyozó beszédét - jelentette a helyi média csütörtök este.

Benjamin Netanjahu, az ellenzéki jobboldali Likud párt elnöke videofelvételt tett közzé már a beszéd elhangzásának idején, amelyben azzal vádolta Lapidot, hogy Izrael jövőjét veszélyezteti a palesztin államiságról folyó közbeszéd felújításával.

Lapid visszahozza a palesztinokat a világ színpadjának előterébe, és Izraelt egyenesen a palesztin gödörbe löki

- mondta Netanjahu, és azt állította, hogy ő "levette a palesztin államiságot a globális napirendről".

A Likud vezetője kijelentette, hogy a palesztin állam biztonsági fenyegetést jelentene Izraelre, szerinte Lapid "terrorista államot fog létrehozni az ország szívében, egy olyan államot, amely mindannyiunkat fenyeget".

A The Times of Israel című angol nyelvű hírportál felidézte, hogy az utóbbi években az izraeli politikusok általában elhatárolták magukat a palesztin állam létrehozásának kérdésétől, noha 2016-ban még maga Netanjahu is ezt a politikai tervet szorgalmazta az ENSZ-ben.

Az izraeli Twitter-oldalakon csütörtök este többen olyan videorészleteket tettek közzé, amelyekben korábbi időpontokban Netanjahu is a palesztinoknak önálló államot ígérő kétállami megoldást hangoztatta.

Becalel Szmotrics, a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus párt vezetője is ostorozta a kormányfőt.

A palesztin állam szégyenletes önfeladás a terrorizmus irányába

- vélekedett Szmotrics, aki szerint Lapid ezzel "a föld felosztására, a területek átadására és zsidók tízezreinek otthonaikból való kiűzésére törekedik".

A szélsőjobboldali politikus szerint a palesztin államról folytatott eszmecsere "reménnyel kecsegteti a palesztin nacionalizmust", amely szerinte az izraeli állampolgárok elleni terrortámadások növekedéséhez vezet.

Lapid kormányának egyik tagja, a jobboldali Ajelet Saked belügyminiszter a 13-as kereskedelmi csatornának azt mondta, hogy a miniszterelnök tévedett, amikor kijelentette, hogy az izraeliek többsége támogatja a kétállami megoldást, mert azt szerinte a többség elveti.

A baloldal liberális Merec párt elnöke, Zehava Galon viszont "történelminek" nevezte a Lapid-beszédet, és kijelentette, a Merec Lapid mellett fog állni, hogy azt jövőképből valósággá változtassa.

Merav Michaeli, a Munkapárt elnöke is dicsérte a kormányfőt, szerinte fontos és stratégiai, cionista beszéd volt Izrael számára.

Az arab pártok Közös Listájának politikusai kevésbé lelkesedtek.

Ha elmegyünk a választási urnákhoz, akkor képesek leszünk rákényszeríteni őt, hogy kitartson szavai mellett, és azon munkálkodjon, hogy Izrael mellett létrehozzanak egy palesztin államot

- hangsúlyozta a párt közleménye.

Az arab nacionalista Balad párt egyenesen elítélte a kormányfőt, mert szerintük nem ad választ a fontos kérdésekre, hanem helyette "a zsidó felsőbbrendűség, valamint a palesztin nép egyenlőségének, szabadságának és biztonságának megtagadása alapján fog viselkedni".

Címlapkép forrása: Getty Images

forint készpénz bankjegy
ratatics-peter-mol-542481
erdogan törökország
áram

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Luhanszk népszavazás