kozel-kelet legszennyezes
Globál

Kiderült, mik okozzák elsősorban a légszennyezést a Közel-Keleten

MTI
Fosszilis tüzelőanyagokból ered a közel-keleti légszennyezés több mint 90 százaléka, nem pedig természetes tényezőktől, mint eddig gondolták - derül ki egy tanulmányból, amely a héten jelent meg a Communication Earth & Environment című tudományos folyóiratban.

Nemzetközi tudóscsapat utazott 2017-ben a Földközi-tenger keleti medencéjébe, a Szuezi-csatornán át az Arab/Perzsa-öblöt körülutazva, hogy különleges berendezésekkel megmérje a levegő minőségét.

A kutatók megállapították, hogy a tüdőbe behatolni képes és az egészségre igen veszélyes finom részecskék legnagyobb része emberi eredetű, főként a fosszilis üzemanyagok gyártásakor és felhasználásakor keletkeznek.

Ez a megállapítás megdöntötte a korábban uralkodó elképzelést, amely szerint természetes jelenségek, így a sivatagi por rontja a levegőminőséget ebben a térségben.

A tudósok jelentős mennyiségű mérgezőanyagot, így a kőolajiparból és a tengeri szállításból eredő kén-dioxidot is találtak a levegőben.

A kőolajfinomítók például Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben jelentős forrásai a légszennyeződésnek, akárcsak a Vörös-tengeren és a Szuezi-csatornán közlekedő hajók -magyarázta Jos Lelieveld, a tanulmány fő szerzője, a Max Planck Intézet kutatója.

A kutatók megpróbálták kiszámolni a légszennyezés által a térségben okozott többlethalálozást, és arra a következtetésre jutottak, hogy az jóval magasabb, mint a fejlett ipari országokban.

A szennyezett levegőnek betudható halálesetek aránya Kuvaitban a 15,9 százalékot is elérheti, míg az Egyesült Államokban mindössze 3 százalék.

A tanulmány szerzői szerint a térségben minden nyolcadik haláleset a fosszilis üzemanyagok okozta légszennyezésnek tudható be, és a levegő minősége tartósan az Egészségügyi Világszervezet (WHO) normái alatt van.

Ezt a jelenséget igen aggasztó problémákhoz lehet hasonlítani, mint a dohányzás és a magas koleszterinszint, amelyek nagy egészségi kockázatot jelentenek a térségben

- hangsúlyozta Lelieveld. Hozzátette, ráadásul szinte senki nem számol ezzel a térségben.

A címlapkép illusztráció, forrása: Getty Images

Sikerült megvédeni a hazai fuvarozók érdekeit Lipcsében
népszámlálás
szombathely
forinteuroarolyambankjegy

Holdblog Világvége

Mivel sokan hívnak azzal kapcsolatban, hogy akkor most lesz-e államcsőd, meg mi vagyunk-e az új Argentína, meg vegyük-e...

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Lettország