Kaja Kallas eszt miniszterelnok
Globál

Sötét idők jöhetnek: ezeket az EU-s tagállamokat bármikor lekapcsolhatják az orosz energiahálózatról

Portfolio
Kaja Kallas észt miniszterelnök közölte, hogy akár áramkimaradás is lehetséges, ha Oroszország kirúgja a balti államokat a közös elektromos hálózatból. A miniszterelnök ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy védelmi készültségi gyakorlatot tartanak - írta meg a Reuters.

Csaknem 3000 tartalékost hívtak be csütörtökön Észtországban egy egyhetes évente megrendezésre kerülő védelmi gyakorlatra. A miniszterelnök kijelentette, hogy továbbra sincs közvetlen katonai fenyegetés a balti államokra nézve. A háborúval kapcsolatban szólt az Észtországban élő orosz állampolgárokhoz is, miszerint ha reagálnak a behívólevelekre, akkor nincs visszaút számukra az országba.

Fel kell készülnünk arra is, hogy Oroszország esetleg lekapcsolja Észtországot, Lettországot és Litvániát az elektromos hálózatról. Bölcs dolog lenne felkészülni az esetleges áramkimaradásokra - ez vonatkozik a hatóságokra, a vállalatokra és minden magánszemélyre

- mondta csütörtök este televíziós beszédében Kallas.

A balti államok ugyanis még mindig Oroszországtól függnek a stabil energiaellátás tekintetében. Egy nemrégiben kialakított 1,6 milliárd eurós, uniós finanszírozású projekt célja, hogy a balti államok 2025-re leváljanak az Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös villamosenergia-hálózatról, és a kontinentális Európa decentralizált villamosenergia-rendszerét válasszák.

A litván áramhálózat-üzemeltető Litgrid júliusi bejelentése szerint az ENTSO-E európai villamosenergia-hálózat 24 órán belül csatlakozik a balti államok hálózatához, ha Oroszország lekapcsolná a balti államokat, segítve ezzel az áramkimaradások elkerülését.

Ha Oroszország lekapcsolna minket, akár még ma, mi készen állnánk. Elemzéseink azt mutatják, hogy az áramellátás biztosítva lenne és nem várhatóak komolyabb fennakadások

- mondta a Litgrid vezérigazgatója.

Címlapkép forrása: Wiki Commons

Orban Viktor parlament energiaugyi bejelentesek
GettyImages-1429689600
Erdogan
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mekkora galibát okozhat feszült helyzet a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
ukrajna