volkswagen gazhiany energiavalsag
Globál

Súlyos döntésre szánhatja rá magát a Volkswagen Kelet-Európában - A gyártás áthelyezését is mérlegelik

Portfolio
A Volkswagen vizsgálja, hogyan tudná biztosítani termelését az Oroszországból érkező földgáz jelentős mértékű hiánya esetén – írta meg a Bloomberg. Európa legnagyobb autógyártója számol a globális gyártóhálózatán belüli átcsoportosítással is, mint lehetséges megoldással. Egy ilyen forgatókönyv akár negatív hatással is lehet a Kelet-Európában található gyárak működésére középtávon, amennyiben a gázhiány az idei télnél tovább tart majd.

A Bloomberg összeállítása kiemeli, a Volkswagennek jelentős gyártókapacitásai vannak Németországban, Csehországban és Szlovákiában, amelyek az orosz gáztól leginkább függő európai országok közé tartoznak.

Középtávon a gyártási kapacitások áthelyezésére, valamint a műszaki alternatívákra összpontosítunk, hasonlóan ahhoz, ami már bevett gyakorlat a félvezetőhiánnyal és más közelmúltbeli ellátási lánc zavarokkal kapcsolatos kihívásokkal összefüggésben

– jelentette ki Geng Wu, a Volkswagen beszerzési vezetője.

Oroszországnak azon döntése, hogy visszafogja, vagy az ársapkák bevezetése esetén teljesen leállítja az Európába irányuló gázszállításokat, aggodalmakat keltett azzal kapcsolatban, hogy Németország olyan takarékosságra kényszerül, amely súlyosan érinti a nagy ipari termelőket, beleértve az autógyártókat is. Fontos ugyanakkor azt is kiemelni, hogy a közelmúltban már olyan hírek érkeztek, hogy a német gáztárolók töltöttségi szintje elérte a 90%-ot, amely enyhítette az akut hiánytól való félelmeket. Ugyanakkor Németországnak jövő nyáron Oroszország hozzájárulása nélkül komoly kihívást jelenthet a kimerült tartalékok feltöltése.

Délnyugat-Európa vagy Észak-Európa tenger menti zónái, amelyek jobb hozzáféréssel rendelkeznek a tengeri cseppfolyósított földgáz-szállítmányokhoz, lehetnek a termelés esetleges áthelyezésének haszonélvezői

– árulta el a Volkswagen szóvivője telefonon a Bloombergnek. Hozzátette, a Volkswagen-csoportnak már vannak autógyárai Portugáliában, Spanyolországban és Belgiumban, amelyekben LNG-terminálok is találhatók.

Bár a Volkswagen üzemeinek gázellátása jelenleg biztosított, a cégcsoport olyan megtakarítási lehetőségeket azonosított európai telephelyein, amelyekkel a gázfogyasztás kétszámjegyű százalékos értékkel csökkenthető – jelentette ki Michael Heinemann a Volkswagen Kraftwerk szóvivője.

Az autógyártó mégis azt mondta, aggódik amiatt, hogy a magas gázárak milyen hatással lehetnek a beszállítóira.

Az energiaigényes területeken, például az üveg- és vegyiparban dolgozó beszállítók ugyanis nem sokáig tudják majd viselni a gáz- és áramár-emelkedés megugró költségeit. Bár a legtöbb Európában gyártott autóalkatrészt európai üzemek használják fel, néhányat külföldi telephelyekre szállítanak. Egyetlen hiányzó alkatrész is leállíthatja a termelést, amint azt az elmúlt évek félvezetőhiányának következményei is mutatjákírtuk korábban a Reuters beszámolója alapján.

A politikusoknak meg kell fékezniük a gáz- és áramárak jelenleg kontrollálatlan robbanását

- mondta Thomas Steg, a vállalat külkapcsolatokért felelős vezetője. Hozzátette, ellenkező esetben a vállalatoknak komoly problémái lehetnek az ellátási láncban, adott esetben kénytelenek lesznek csökkenteni vagy leállítani a termelésüket.

Címlapkép forrása: Hendrik Schmidt/picture alliance via Getty Images

Sikerült megvédeni a hazai fuvarozók érdekeit Lipcsében
népszámlálás
szombathely
forinteuroarolyambankjegy

Holdblog Világvége

Mivel sokan hívnak azzal kapcsolatban, hogy akkor most lesz-e államcsőd, meg mi vagyunk-e az új Argentína, meg vegyük-e...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Lettország