Előfizetői tartalom

Nagy dobásra készül Kína: repülőgép-hordozóival fontos területen zárkózna fel Amerikához

Király-Gál Gábor
2012 rendkívül fontos év volt katonai szempontból Kínának, több év fejlesztés után ugyanis megépült első repülőgép-hordozója. Tíz évvel később pedig a harmadik repülőgép-hordozóját is vízre bocsátotta a vezető nagyhatalmi ambíciókat dédelgető ország, amely immár attól sem retten vissza, hogy a korábbiaknál sokkal erőteljesebben konfrontálódjon az Egyesült Államok támogatását élvező Tajvannal. A repülőgép-hordozók nyújtotta biztonság rendkívül magabiztossá tette Kínát a térségben, amely nyíltan vállalja, hogy a tengereken is egyenrangú ellenfele akar lenni Amerikának néhány éven belül.

A kezdetek: a Lianoning

Kína első repülőgép-hordozójának, a Liaoningnak a szolgálatba állítása nagy figyelmet keltett mind a kínai sajtó, mind a világ katonai megfigyelői körében. Egyesek számára a Liaoning Kína globális hatalmának szimbóluma volt, mások számára pedig az izmosabb és magabiztosabb kínai haditengerészet felé tett első jelentős lépést jelentette.

Pedig a kínai felemelkedéstől való rettegés szimbóluma is lehetne a hordozó története: egyetlen nagyhatalom, még a hagyományosan szövetséges Oroszország sem kívánt repülőgép-hordozót, vagy az elkészítéséhez szükséges műszaki terveket átadni az ambiciózus kínaiak részére.

Az eredetileg a szovjet haditengerészet számára épült hajót Riga néven kezdték el építeni, majd 1990-ben Varjag névre keresztelték át. Végül a Szovjetunió felbomlását követően a félkész hajótest Szevasztopol kikötőjében hánykolódott, Ukrajna felügyelete alatt, miután Kijevnek mind a pénz, mind az akaraterő hiányzott a befejezéséhez.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái