Előfizetői tartalom

Elővette a sikerreceptet a brit baloldal? – Ez már az új New Labour kezdete lehet

Egy igazságosabb, zöldebb jövő – hirdette liverpooli pártkonferenciáján az általuk kínált víziót a brit Munkáspárt. A baloldali szervezet rég nem látott támogatottság és optimizmus mellett tartott gyűlést, a párt vezetője, Keir Starmer pedig az emberek politikai támogatójaként és a vállalatok partnereként igyekszik elhelyezni magát és a Munkáspártot a közvélemény számára. Beszédében Keir Starmer nagy vállalásokat tett, és egyértelműen "Prime Minister in waiting", vagyis miniszterelnökségre készülő politikus képét mutatta. Mutatjuk, milyen céljai vannak a baloldali vezetőnek és pártjának, amely nemcsak a közvélemény-kutatások, hanem a szervezeten belüli állapotok miatt is egyre céltudatosabban halad a 2024-es általános választás felé. A Munkáspárt új lendületet vehet, és Tony Blair óta nem látott sikereket érhet el, részben Blair New Labour-receptjét is használva, részben pedig zöld-szociáldemokrata manifesztót kínálva.

Magabiztos Munkáspárt, Blair-örökös Starmer – Ez már a New New Labour?

A Munkáspárt szeptember 27-én, kedden tartotta meg szokásos konferenciáját. 2011, 2016 és 2018 után immáron negyedszer, Liverpoolban gyűltek össze a munkáspártiak, azonban most először fordult elő, hogy a God Save The King, vagyis a brit nemzeti himnusszal nyitották meg a rendezvényt. Sokak meglepetésére a küldöttek nem fütyülték ki a monarchiaellenes republikánusok körében népszerűtlen dalt. A himnusz eléneklése, ahogyan a brit zászlók sora, illetve a II. Erzsébetre való megemlékezés jól mutatja: a Keir Starmer vezette Munkáspárt ad a szimbolikára, fontosnak tartják a nemzeti érzületet, illetve a Munkáspárt hazafias megítélését.

A Munkáspárt vezetői jó hangulatban érkeztek, aminek nagyon érthető oka van: a konferencia alatt a baloldali párt akkora előnnyel rendelkezett a kormányzó toryk előtt a közvélemény-kutatások szerint, amelyre Tony Blair munkáspárti vezető első miniszterelnöki ciklusa óta nem volt példa - ez az előny pedig csak még tovább nőtt azóta.

A Munkáspárt jelenleg egy olyan párt képét mutatja, amely hisz abban, hogy megnyerheti a következő általános választást.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés