Előfizetői tartalom

Újabb nagy kínai beruházási hullám jöhet Magyarországra

Portfolio
A kétezres évek két intenzív befektetési időszakát követően újabb nagy kínai beruházási hullám indulhat Magyarországon, aminek komoly lökést ad a CATL debreceni akkumulátorgyárának építése. Az elmúlt négy évben, szemben az európai trendekkel, nőtt a kínai működőtőke-beáramlás, és tavaly a működőtőke-állomány megközelítette a 3,5 milliárd dollárt, megelőzve a közép-kelet-európai térség összes többi tagállamát. A további növekedéshez adott a támogató üzleti és politikai környezet, a magyar gazdaság szoros kapcsolódása az európai értékláncokba, a megfelelő munkaerő, valamint a beruházások megtelepedését segítő kínai tulajdonú, magyar helyismerettel rendelkező vállalkozások – mondja Wu Wanliang, a kínai befektetéseket támogató Capital Bridge tulajdonosa. 

A Magyarországra érkező keleti, elsősorban kínai befektetések mértéke és arányának növekedése nem simul be az általános európai irányzatba. Európában, összhangban a világméretű trendekkel, a 2016–17-es csúcs után, az elmúlt években visszaesett a kínai működőtőke beáramlása, tavaly is csak koronavírus-járvány miatt mélypontnak számító 2020-as évhez képest...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés