Előfizetői tartalom

Megjött a figyelmeztetés: jövőre újra felrobbanhatnak az élelmiszerárak a háború egyik, keveset emlegetett hatása miatt

Kerekes Miklós
Az orosz-ukrán háború eddigi egyetlen békés sikere a Törökország, ENSZ és a háborús felek által aláírt, elsősorban az ukrán gabonaexportot lehetővé tevő megállapodás, amit a Közös Koordináció Központ felügyel. Amir Abdulla, a hivatalos nevén "fekete-tengeri gabonakezdeményezés" ENSZ által kinevezett koordinátora lapunknak adott exkluzív interjújában a kukorica szerepéről, a megállapodást mozgató piaci folyamatokról, az orosz érdekekről, illetve azok esetleges hiányáról, a műtrágyaexport problémáinak a jelentőségéről, és az afrikai éhínségről is beszélt.

Portfolio: Az első hetekben 83 és 0,7 %, majd másfél hónap után 55 és 22 % volt a kukorica és a búza aránya az Ukrajnából exportált gabonák között. Miért dominál ilyen szinten a kukorica a búzával szemben, miközben a világ fejlődő részein lévő éhínség megoldása kapcsán sokkal inkább a búzát gondolnánk fontosnak? Amir Abdulla: Úgy gondolom, hogy 2-3 módon érdemes...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái