Előfizetői tartalom

Nehéz döntésekre készül Sunak, ezek lesznek a fő csataterek

Rishi Sunak alig egy hete foglalta el a Downing Street 10-et, de máris olyan kihívásokkal kell szembenéznie, amelyek egyenként is nehéz feladatnak bizonyulnának - hát még együtt. A tory vezető fő prioritása a gazdaság, ahol elődje hibáinak korrigálása mellett több tényezővel is számolnia kell. Sunak nem kertelt első beszédében, kijelentette, hogy nehéz döntések fognak jönni. Kérdéses viszont, hogy végig tudja-e vinni a tűzoltást és a reformokat úgy, hogy ne jusson elődjei sorsára, akiket saját pártjuk buktatott meg, miközben Sunaknak nemcsak a gazdasági mutatókra, hanem pártja, így is történelmi mélységekben lévő támogatottsági mutatóira is figyelnie kell. A Munkáspárt és a brit választók egyre biztosabbak abban, hogy a következő választás után baloldali kormánya lesz az Egyesült Királyságnak, és annyi biztos: Sunak a konzervatívok utolsó "lövése".

Nehéz döntések fognak jönni

Október 25-én III. Károly felkérte a kormányalakításra a tory pártvezetői választás győztetést, Rishi Sunakot, aki az első indiai - egyúttal az első ázsiai - származású brit miniszterelnök, 42 éves kora miatt pedig évszázadok óta a legfiatalabb brit kormányfő.

A politikus a Buckingham-palota után a Downing Street 10-hez utazott, ahol megtartotta első nyilvános beszédét mint miniszterelnök. Sunak beszédjének központjában a gazdasági válság kihívása állt. A konzervatív vezető jelezte: nehéz döntések fognak jönni. Sunak kommunikációja - ahogyan megválasztása is - egyszerre szólt a brit választópolgárok egészének, illetve egy szűkebb körnek: a tory képviselőknek és a konzervatív szavazóknak. Beszédében jól érezhetően megcímezte a Konzervatív Párttal szemben bizalmatlanok mellett a párton belüli egység szempontjából fontos csoportokat, politikusokat is.

Szeretnék tisztelettel adózni elődöm, Liz Truss előtt. nem tévedett, amikor az ország növekedését akarta javítani. Ez nemes cél. És csodáltam a változás megvalósítása iránti nyugthatatlanságát. De néhány hiba történt. Nem rossz szándékból vagy rossz szándékkal. Épp ellenkezőleg. De mégis hibák. És részben azért is választottak meg pártom vezetőjévé és az önök miniszterelnökévé, hogy ezeket kijavítsam. És ez a munka azonnal elkezdődik. A gazdasági stabilitást és a bizalmat helyezem a kormány programjának középpontjába. Ez azt jelenti, hogy nehéz döntések fognak jönni

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés