Előfizetői tartalom

Ugrottak a gabonatőzsdei árak azután, hogy Oroszország felfüggesztette az orosz-ukrán gabonakiviteli megállapodást

MTI
A gabonakiviteli megállapodás végrehajtása Oroszország részvétele nélkül aligha lehetséges és egyre kockázatosabbá válik - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn újságíróknak. A hétfői lépésre a chicagói árutőzsdén mintegy 6%-kal 8,77 bushelre ugrott a legaktívabb búzakontraktus ára, a kukorica és szójabab ára 1-3% körüli mértékben ugrott. Az oroszok arra hivatkozva függesztették fel az egyezményt, hogy állításuk szerint a Fekete-tengeri orosz flotta ellen dróntámadás kiinduló célpontja a gabonaszállítási egyezmény kijelölt útvonaláról történt, míg az ukrán külügyi tárca azt hangsúlyozza, hogy attól mintegy 220 km-re voltak a támadások, így az orosz lépés csak ürügy a gabonapiaci feszültség fokozására, amely miatt mintegy 2 millió tona gabona reked 176 tengeri hajón.

"Olyan körülmények között, amikor Oroszország kijelenti, hogy a hajózás biztonságát lehetetlen szavatolni a kijelölt területeken, egy ilyen üzlet természetesen aligha megvalósítható, megváltozik a jellege, sokkal kockázatosabbá, veszélyesebbé és garanciamentessé válik" - mondta Peszkov hétfőn.   A szóvivő Kijevet tette felelőssé amiatt, hogy az egyezmény veszélybe...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés